Național Din Arad Învățământ Social Cultură Life Ultima oră Externe
Ziua naţională a lecturii este marcată la data de 15 februarie, în fiecare an
Ziua naţională a lecturii este marcată la data de 15 februarie, în fiecare an
15/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Ziua naţională a lecturii este marcată, începând din 2022, la data de 15 februarie, în fiecare an.

În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedinte ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, menţionează www.presidency.ro.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

Iniţiatorii propunerii legislative atrag atenţia, în expunerea de motive, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.

Ei menţionează că, potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, "citesc foarte puţin": "68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale", se mai arată pe www.cdep.ro.

În 2022, în primul an în care a fost sărbătorită, Ziua Naţională a Lecturii a fost marcată în toate şcolile din ţară, învăţătorii şi profesorii având obligaţia să organizeze activităţi specifice la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. Motto-ul anului 2022 a fost: "Citim împreună!". Bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane au fost invitate să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ.

S-a recomandat, totodată, asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Şcolile au fost încurajate să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

În 2023, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a citit, pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, poezia "Micul dejun al Regelui" din volumul "Când eram foarte tineri" de A.A. Milne. Şi autorităţile centrale şi locale, precum şi cadre didactice din toată ţara au organizat, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, activităţi de promovare a lecturii în şcoli şi instituţii.

La 2 februarie 2024, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a invitat cadrele didactice să organizeze activităţi de promovare a lecturii în rândul antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor pe toată durata lunii februarie, în contextul Zilei Naţionale a Lecturii.

* * *

- De Ziua naţională a lecturii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), "Retrospectiva anului editorial românesc 2023". În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România.

- Radio România Cultural transmite în direct, la aceeaşi dată, de la ora 19.00, de la CREART- Sala Teatrelli, a doua ediţie a programului de performance pro-lectură intitulat "Lecturi Şoptite #2". Evenimentul cultural îi are protagonişti pe poeta şi actriţa Ioana Crăciunescu, poeta şi managerul cultural Cătălina Bălan, scriitorul, traducătorul şi curatorul Bogdan Ghiu şi muzicianul şi universitarul Fernando Mihalache.

- Mai multe persoane publice originare din Harghita sau care trăiesc în acest judeţ îi vor provoca să citească pe elevii harghiteni, în cadrul unei acţiuni organizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Evenimentul, intitulat "Provocare la lectură - Ora de limba şi literatura română... altfel", ajuns la a treia ediţie, se adresează elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţiile română şi maghiară şi se va desfăşura în mediul online, la 15 februarie.

- Casa de Cultură "Ion Luca Caragiale" a Municipiului Ploieşti derulează o serie de proiecte, de Ziua naţională a lecturii, iar tinerii ploieşteni pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii.

- Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi va marca această zi printr-o serie de evenimente şi proiecte culturale ce încurajează obiceiuri de lectură şi subliniază beneficiile cititului. Printr-un proiect iniţiat de doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, personalităţi din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari s.a.), sunt invitate să discute despre importanţa lecturii cu elevi de la colegii şi licee din Bucureşti şi Iaşi. Totodată, va avea loc o activitate online "De ce să (mai) citim", în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri" din Mirceşti, judeţul Iaşi.

- De Ziua naţională a lecturii vor avea loc activităţi şi în judeţul Alba, organizate de Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga". Astfel, bibliotecarele Monica Avram şi Liudmila Cioflică vor face, on line, recomandări de carte pentru copii şi adulţi, iar colegele lor Luiza Pop şi Ana-Maria Pienar vor fi alături de preşcolarii de la Grădiniţa "Dumbrava minunată" din Alba Iulia, unde vor lectura poveşti pentru cei mici.

- Muzeul de Artă Braşov lansează catalogul "Ecouri ale prestigiului" de Ziua naţională a lecturii. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului şi va fi moderat de Laura Bercean, într-o discuţie participativă cu Alexandra Ilniţchi-Ardelean, autoarea catalogului, Bianca-Maria Bălşan, managerul Muzeului de Artă Braşov.

- Biblioteca Judeţeană Sălaj derulează, pe tot parcusul lunii februarie, cea mai amplă campanie din ultimii ani pentru promovarea şi încurajarea lecturii în rândul copiilor, tinerilor şi adulţilor, organizând, atât la sediu, cât şi în alte locaţii, numeroase evenimente sub titlul: "Zalăul citeşte".

- Ziua naţională a lecturii este sărbătorită de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu printr-o amplă acţiune de promovare şi conştientizare a lecturii în comunitatea sibiană. Numeroase instituţii şi organizaţii locale se alătură acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unităţi de învăţământ din municipiul şi judeţul Sibiu. 

Sursa: Agerpres

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.