Național Ultima oră
Veteranul de război Mihai Iliescu a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani
Veteranul de război Mihai Iliescu a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani
06/02/2024 ⋅ 0 comentarii

La ceas aniversar, veteranul a fost vizitat de către reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.

Distinsul veteran s-a născut în localitatea Dorohoi, la data de 04 februarie 1924, într-o familie cu 4 copii. Tatăl a fost muncitor, iar mama casnică. După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale a fost încorporat în cadrul armatei, la Școala de Subofițeri de Infanterie Botoșani. A participat pe frontul de Est, la Tisa, Odessa, și, ulterior, după 23 August 1944, pe frontul de Vest, în Arad, Budapesta, Praga, până în Munții Tatra.

„Am participat pe front alături de nemți, ca, ulterior, după 23 august 1944, să luptăm contra lor, Am luat parte la luptele care s-au dat în Vest, precum și la eliberarea Transilvaniei, ajungând cu regimentul până în Munții Tatra. Îmi aduc aminte că atunci când bombele lângă noi, îmi ziceam ”Doamne de ce m-ai făcut?”. Nemții ne explicau să nu ne speriem dacă bombele cad la 10 m de noi, pentru că acelea nu ne omoară, periculoase sunt cele care picau deasupra naostră. Am trecut prin multe momente grele, dar cu voia lui Dumnezey am scăpat teafăr și nevătămat”, a relatat veteranul distinșilor oaspeți. 

Potrivit relatării doamnei Mirela Florian, Veteranul  a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare în grad emise, după anul 1990, de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de maior. După război a lucrat 42 de ani la CFR ca impiegat de mișcare până la ieșirea la pensie în anul 1986. Pe soție a pierdut-o acum 5 ani, dar se bucură de fata care are grijă de dânsul, precum și de cei trei nepoți cu care se mândrește foarte mult.

„Vizita noastră l-a impresionat pe venerabilul veteran, fiind foarte bucuros că i-am pășit pragul și ne-a transmis succes în toate activitățile noastre.

Şi noi îi transmitem pe această cale sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.Cinste și onoare veteranulor de război!”, a transmis F.P. Mirela Florian, cea care a consemnat sărbătoarea centenarului încă unui veteran de război. 


Foto: Plt.adj.pr. Răzvan NAE


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.