Național Cultură Comunicate de Presă
6 februarie - Ziua tipografilor militari
6 februarie - Ziua tipografilor militari
06/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Sărbătorită iniţial la 4 septembrie, Ziua tipografilor militari este aniversată, în prezent, la 6 februarie. Până în anul 2020, tipografii militari erau sărbătoriţi la 4 septembrie, însă, începând cu acel an, data de 6 februarie apare în calendarul tradiţiilor militare ca fiind Ziua tipografilor militari, potrivit site-ului presamil.ro.

La 4 septembrie 1920, a fost emisă Decizia Ministerială nr. 506, care stabilea ''organizarea, administrarea şi funcţionarea unei tipografii a Ministerului de Război, în scopul de a satisface trebuinţele tuturor direcţiunilor şi serviciilor'', se arată în volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010).

Înfiinţarea unei tipografii a fost necesară pentru tipărirea de către minister a actelor ce trebuiau transmise structurilor subordonate. Activitatea tipografiei era controlată şi coordonată de către Secretariatul General al Ministerului de Război, căruia îi era subordonată.

La 3 august 1939, în cadrul Armatei Române, existau zece tipografii în Bucureşti şi patru în provincie. Din septembrie 1941, titulatura instituţiei, care se regăsea în documente, era ''Tipografia Ministerului Apărării Naţionale cu 'Monitorul Oastei' '', denumire ce se datora, probabil, faptului că cele cele două structuri îşi aveau sediul în acelaşi local, iar "Monitorul Oastei" era tipărit şi distribuit prin intermediul tipografiei.

Instituţia apare menţionată pe coperta primului număr din "Monitorul Oastei", care este, practic, strămoşul nu atât al Buletinului informativ al armatei, cât al Monitorului Oficial al României, susţine colonelul Viorel Mihalcea, comandantul Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA) pe site-ul presamil.ro. Imediat după Unirea Principatelor, din 1859, şi unificarea celor două armate, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a iniţiat înfiinţarea acestui Monitor al Oastei ca ziar oficial al statului român, care să cuprindă atât legile militare, cât şi pe cele civile ale noului stat.

Periodicul "Monitorul Oastei", care a văzut lumina tiparului la 6 februarie 1860, fiind primul periodic administrativ apărut sub egida Ministerului de Război, oglindeşte cu fidelitate eforturilor depuse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în acest scop, se notează pe pagina de Facebook a Arhivelor Militare Naţionale Române.

La 30 septembrie 1943, Tipografia MApN şi "Monitorul Oastei" au fost unificate, devenind Serviciul Tipografic al MApN, iar în 1946, Serviciul Tipografic s-a unit cu Tipografia Şcolii Superioare de Război.

După o serie de alte reorganizări, în anul 1977, Tipografia Militară a MApN a fost subordonată locţiitorului şefului Marelui Stat Major, iar de la 1 august 2003, Centrul Tehnic Editorial al Armatei, subordonat Statului Major General, asigură materializarea politicii editoriale a MApN.

Sursa: Agerpres
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.