Național Social Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Georgeta Stoica, decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler și felicitată de Patriarhul României la împlinirea a 92 de ani de viață
Georgeta Stoica, decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler și felicitată de Patriarhul României la împlinirea a 92 de ani de viață
01/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Academicianul Georgeta Stoica, fost director al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler și felicitată de Patriarhul României la împlinirea a 92 de ani de viață. 

Decorația, conferită de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pentru aportul deosebit în cercetarea, protejarea și promovarea artei populare românești, precum și în înscrierea muzeelor etnografice românești în dialogul mondial de valori tradiționale, i-a fost înmânată de către Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis, de asemenea, miercuri un mesaj de felicitare doamnei academician Georgeta Stoica, cu ocazia împlinirii a 92 de ani de viață.

Textul integral:

Doamna academician Georgeta Stoica, un cercetător creștin devotat care a pus în valoare tradiţiile satului românesc

Aniversarea celor 92 de ani de viață ai domniei voastre, mult stimată doamnă cercetător Georgeta Stoica, este un prilej deosebit de a mulțumi împreună lui Dumnezeu pentru darul sfânt al vieții și pentru darurile revărsate asupra dumneavoastră, pe care le-ați cultivat prin rugăciune și trudă, înțelepciune și stăruință, fiind ajutată de colaboratori și ucenici, pe care i-ați format cu multă dăruire, și care acum duc mai departe moștenirea pe care ați lăsat-o Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din București și culturii române.

Din cei 92 de ani de viață, peste 70 de ani i-ați dedicat cercetării aducând contribuții însemnate la dezvoltarea etnologiei românești. Prin activitatea dumneavoastră energică, plină de entuziasm, ați oferit culturii române o operă științifică bogată, care numără peste 30 de titluri de carte, la care se adaugă numeroase articole și studii publicate în reviste de specialitate.

Activitatea dumneavoastră științifică a atras în decursul timpului aprecierea elitelor culturale ale statului român și nu numai. Astfel, ați primit premii și distincții din partea Academiei Române, Ministerului Culturii, Comitetului Național Român ICOM, Comitetului de Arhitectură Vernaculară din Balcani și a Fundației Ethnos. Datorită temeinicei pregătiri și a experienței dumneavoastră câștigată în decenii de muncă de cercetare, ați fost aleasă membru în numeroase comisii de specialitate, între care amintim: Comitetul Internațional de Arhitectură Vernaculară, Comisia Muzeelor, Comitetul Național Român ICOMOS, Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Siturilor Arheologice, membru fondator al Comitetului de Arhitectură Vernaculară din Balcani, președinte al Asociației Științifice a Etnologilor din România și membru de onoare al Academiei Române.

În semn de apreciere și cinstire pentru întreaga activitate, v-am acordat, la 23 octombrie 2016, Ordinul „Maria Brâncoveanu”. Prin această distincție, am dorit să arătăm prețuirea noastră față de efortul pe care l-ați depus întreaga viață în slujba conservării tradițiilor și a spiritualității poporului român.

Prin rigoarea academică, respectul și pasiunea arătate față de tradițiile satului românesc ați reușit să atrageți admirația celor ce v-au cunoscut. Cu mult curaj și inteligență ați salvat de la relocare Muzeul Național al Satului din București, în perioada regimului comunist. În acea epocă, muzeul a fost de mai multe ori amenințat cu strămutarea pe un alt amplasament, în afara Bucureștiului, însă datorită dumneavoastră și a celorlalți colegi care v-au susținut, acest proiect a fost abandonat de autorități.

Deschiderea spre cooperare cu alte instituții, în mod special cu Biserica Ortodoxă Română, „mama spirituală a poporului român”, așa cum o numește Mihai Eminescu, a fost o constantă în activitatea dumneavoastră, întrucât ați conștientizat faptul că satul românesc a avut și are în centrul preocupărilor sale Biserica și viața spirituală. Țăranul român, harnic, demn și înzestrat de Dumnezeu cu o inteligență nativă, a fost permanent apropiat de Biserică, care l-a povățuit și călăuzit pe calea mântuirii. Astfel, Biserica rămâne în memoria poporului român, instituția care a sprijinit instruirea tinerilor în formarea lor intelectuală, care a îndemnat oamenii la întrajutorare și care cu multă evlavie a cinstit memoria înaintașilor.

La acest popas binecuvântat, când sărbătorim împlinirea a 92 de ani de viață ai domniei voastre și a peste șapte decenii de activitate științifică, aflate sub semnul rodirii prin binecuvântarea lui Dumnezeu, vă adresăm calde doriri de sănătate, pace, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu.

Totodată, dorim să adresăm cu acest prilej tuturor ostenitorilor Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din București, mulți dintre ei ucenici ai doamnei Georgeta Stoica, dascălul și îndrumătorul lor, aprecierea și binecuvântarea noastră. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă dăruiască tuturor ani îndelungați și mult ajutor în lucrarea pe care o desfășurați spre slujirea poporului binecredincios.

Cu părintești binecuvântări,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto: Facebook / Raluca Turcan

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.