Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, îngerii lui Dumnezeu în viața noastră
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, îngerii lui Dumnezeu în viața noastră
07/11/2019 ⋅ 3 comentarii

Acum puterile cereşti împreună cu noi nevăzut slujesc, că, iată, intră Împăratul slavei...”, se-aude în ceas de rugăciune liturgică la capătul căreia ne este dăruită tuturor hrana cea mântuitoare și dătătoare de viață. Oameni și îngeri, îngeri și oameni, părtași și martori ai procesiunii în care ni se arată Trupul euharistic al lui Hristos Cel înviat. 

  Frumoase sunt zilele de sărbătoare și cu atât mai mult aceasta închinată îngerilor. În fiecare an, la data de 8 noiembrie, în calendarul ortodox avem așezat spre prăznuire Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Zi în care, pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, suntem invitați în chip deosebit”să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului!”

  Aflați în fața acestei frumoase sărbători, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ne îndeamnă ”să facem o frumoasă comuniune cu îngerii spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”.

”Prin Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, cinstim în mod deosebit pe Sfinții Îngeri, care au fost creați de Dumnezeu mai înainte de om și lumea văzută, ei făcând parte din lumea nevăzută.

Sfinții Îngeri sunt duhuri, adică au trupuri nemateriale, iar după învățătura Sfinților Părinți ei sunt împărțiți în nouă cete, fiecare ceată având misiunea ei în cer și pe pământ, prin voința lui Dumnezeu. Omul a fost creat de Dumnezeu prin Cuvânt, îngerii au fost creați prin gândul lui Dumnezeu, iar cu toții formăm o comuniune de iubire și preamărire, aducând slavă Preasfintei Treimi.

După cum se știe, cele nouă cete ale Sfinților Îngeri poartă nume diferite. Cinstim astăzi pe cei mai cunoscuți dintre îngeri, dar și pe toate Puterile cerești.

Misiunea primită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil de la Dumnezeu pentru oameni întărește legătura, comuniunea și dragostea dintre creație și Dumnezeu.

Luna noiembrie este a noua de la creație (martie), iar ziua a 8-a (infinitul) simbolizează ziua eternității, ziua învierii, viața veșnică la care suntem chemați, iar Sfinții Îngeri ne ajută pe această cale.

Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut mai ales prin misiunea lui în Vechiul Testament, iar Sfântul Arhanghel Gavriil este prezent mai ales în Noul Testament, atunci când binevestește Fecioarei Maria că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, ca Om.

Avem în fața noastră lupta și bunătatea, trăsăturile principale ale celor doi Arhangheli, care ne învață să luptăm cu propria persoană, cu propriile neputințe și să fim oameni buni, care aduc bucurii acolo unde este întristare, speranță acolo unde este deznădejde, ajutor acolo unde este suferință. Îngerii ne ajută, să nu-i îndepărtăm din viața noastră.

Îngerii ajută și familia, și pe cei care merg pe calea monahismului. Să fim toți oameni îngerești, să nu îl supărăm pe îngerul vieții noastre și să facem o frumoasă comuniune cu îngerii spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire!", ne-a spus Preasfinția Sa. 

  Aripi de îngeri să vă ocrotească pe toți cei care aveți bucuria purtării numelor celor astăzi prăznuiți, astfel încât drumul spre Acasă să fie unul luminos, liniștit și în bună împăcare cu toate cele întru Dumnezeu aflate pe acest drum, iar toți cei cuprinși în cele ale sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil ”Cu credinţă şi cu dragoste să ne apropiem, ca părtaşi vieţii veşnice să ne facem...”.

La mulți ani cu bine!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

08.11.2019 22:11
Valentina Guzu
La mulți ani sănătoși și fericiți tuturor celor ce poarta numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril!
08.11.2019 19:15
Andreia
La multi ani!
08.11.2019 12:04
Ligia
LA MULTI ANI!