Național Religie Ultima oră
Părintele Proclu Nicău, pomenit la Mănăstirea Sihăstria Putnei la 7 ani de la trecerea la cele veșnice
Părintele Proclu Nicău, pomenit la Mănăstirea Sihăstria Putnei la 7 ani de la trecerea la cele veșnice
29/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Părintele Proclu Nicău a fost pomenit la Mănăstirea Sihăstria Putnei, la împlinirea a șapte ani de la trecerea la cele veșnice.

Părintele Proclu s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț și a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani.

În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.

Părintele, cunoscut pentru smerenia și blândețea sa, a fost căutat tot timpul de oameni pentru sfaturi duhovnicești.

După o viață închinată lui Dumnezeu, Părintele Proclu a trecut la cele veşnice în 28 ianuarie 2017, la vârsta de 88 de ani, fiind înmormântat, după cum a lăsat scris în testament, la Sihăstria Putnei.

Mărturii ale trăirii pustnicului ne stau tuturor la îndemână atât în cele trei volume intitulate „File de pateric – Părintele Proclu”, lansate de Mănăstirea Sihăstria Putnei, cât și înregistrările de pe Youtube.


Foto: Mănăstirea Sihăstria Putnei

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.