Național Social Cultură Religie Ultima oră
Elena Cuza, prima Doamnă a României Moderne, comemorată la Solești
Elena Cuza, prima Doamnă a României Moderne, comemorată la Solești
24/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Elena Cuza, prima Doamnă a României Moderne, a fost comemorată marți la Solești, locul în care a copilărit și a fost înmormântată.

 În memoria Elenei Doamna şi a soţului său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost ţinută o slujbă de pomenire, autorităţile locale au depus coroane de flori la complexul mortuar în care sunt înmormântaţi mai mulţi membri ai familiei Rosetti - Solescu, iar elevi ai Şcolii "Teodor Rosetti" Soleşti și membri ai Ansamblului Folcloric ”Soleștenii” au prezentat un frumos program artistic.

 Cum era firesc unui astfel de moment, participanţii la eveniment s-au prins apoi într-o simbolică Horă a Unirii.

 “Ca în fiecare an, avem plăcerea de a ne aduna în curtea boierească de la Soleşti, pentru a aduce un omagiu principesei Elena Cuza, care de 115 ani îşi doarme somnul de veci aici, în faţa bisericii ctitorite de mama ei, Catinca Rosetti. Amintim despre unirea care s-a făcut, despre bucuria care a fost atunci între români. Iată, după 165 de ani, este o bucurie şi pentru noi, cei de astăzi, pentru că noi culegem roadele muncii lor, roadele unirii înfăptuite atunci’, a transmis preotul Lucian Veleşcu, potrivit stiriest.ro, în cuvântul adresat participanţilor la eveniment. 

Autorităţile au anunţat că în luna aprilie, când se vor împlini 115 ani de la trecerea la cele veşnice a Doamnei Elena Cuza, vor fi organizate o serie de acţiuni comemorative.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.