Național Social Cultură Life Ultima oră Externe
Sculptorul Vlad Ciobanu a trecut la cele veșnice la 75 de ani. ”Un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară”
Sculptorul Vlad Ciobanu a trecut la cele veșnice la 75 de ani. ”Un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară”
21/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Vlad Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori contemporani români, inclusiv pe plan internaţional, cu numeroase expoziții în țară și în străinătate, a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani. 

"Vlad Ciobanu s-a mutat Dincolo! Un Suflet, o Minte dedicate artelor, un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară!

Vicepreședinte al Fundației Naționale "G. Călinescu", membru de Onoare al Rotary Club, profesor și mentor, rafinat și onest cunoscător al operei lui Brâncuși, Vlad Ciobanu lasă în urmă o prodigioasă activitate desfășurate pe multiple planuri…

Dragul nostru Vlad Ciobanu, îți suntem recunoscători pentru tot ceea ce ai dăruit, nu doar Fundației ci și Oneștilor! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină, în lumea Formelor Eterne!”, a transmis Fundaţia Naţională "George Călinescu" Oneşti.

Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu, "unul dintre cei mai valoroşi artişti şi oameni de cultură din ţara noastră".  

Născut la 11 aprilie 1948, în comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti. Din anul 1990 a predat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

De-a lungul timpului a primit numeroase premii: 1985 Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură | "Amici del Pomero", Milano, Italia; 1999 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999 Medalia de aur "Dantesca", Ravenna, Italia; 2005 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Sculptură, precizează UAP.

A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor

(Iugoslavia),Troian (Bulgaria), Usice (Serbia). În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. A avut numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, dar şi în străinătate: Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Franţa.

Monumente importante semnate de Vlad Ciobanu se regăsesc printre altele la: Alexandria - "Eroul Necunoscut", Alba Iulia - "Regele Ferdinand" sau Oneşti - "Dimitrie Cantemir".

Vlad Ciobanu a fost coordonator şi curator al Simpozionului Internaţional de Sculptură "Atelierele Brâncuşi" de la Târgu Jiu, ediţiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări şi eseuri despre Brâncuşi în publicaţiile "Academica", "Brâncuşi", "Viaţa Românească", "România Literară", "Confesiuni".

În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuşi, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul "Restitutio. Brâncuşi" al Asociaţiei cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor şi personalităţii sculptorului naţional.

Uniunea Artiştilor Plastici din România transmite condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi admirat, arată sursa citată. 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.