Dirijorul Gabriel Bebeșelea a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, de Ziua Culturii Naționale, când Memorialul de la Ipotești își decernează premiile anuale.
Dirijorul Gabriel Bebeșelea a fost distins cu acest premiu pentru „Strigoii” poetului nepereche Mihai Eminescu. Poemul a fost transpus în muzică de George Enescu la un festival care a avut loc pe 31 ianuarie 1915 la Iași. Premiera mondială a oratoriului lui Enescu a avut loc pe 26 septembrie 2019 la Konzerthaus Berlin, interpretat de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, avându-l la pupitru pe Gabriel Bebeşelea.
Gabriel Bebeșelea a mărturisit, potrivit Radio România Internațional, despre acest premiu că este extrem de onorant că Memorialul Ipotești s-a gândit să ofere unui muzician acest premiu, nu unui om al literelor, și că din punctul său de vedere acest premiu este mai degrabă meritul maestrului Cornel Țăranu.
"Este un lucru extrem de onorant faptul că Memorialul de la Ipotești s-a gândit să ofere unui muzician acest premiu, nu unui om al literelor. Dar țin din capul locului să menționez că, din punctul meu de vedere, acest premiu este mai degrabă meritul maestrului Cornel Țăranu, regretatul compozitor și enescolog pe care noi l-am pierdut în vara trecută. Cornel Țăranu, unul din cei mai mari cercetători în domeniul enescian, a fost cel care, în 1971, a început să cerceteze manuscrisul "Strigoii" de George Enescu. Acesta era un oratoriu pe care Enescu l-a compus pe textul poemului omonim al lui Eminescu, în timpul Primului Război Mondial, în 1916. Manuscrisul s-a pierdut în negura vremii. Există mai multe teorii în jurul pierderii acestui manuscris, dar cert este faptul că Enescu nu a reușit să finalizeze oratoriul. Așadar povestea începe în 1916, trece prin anii 1970, când Țăranu a lucrat asiduu asupra acestui manuscris pentru a fi audiat prima dată în 2017-2018, când l-am interpretat alături de Orchestra Radio din Berlin și l-am înregistrat alături de acest ansamblu renumit. Premiera mondială a acestui oratoriu eminescian-enescian a avutt loc tot la Berlin, în septembrie 2019. Așadar, din punctul meu de vedere, acest premiu trebuie dedicat neapărat memoriei maestrului Cornel Țăranu, căruia îi datorăm această descoperire."
Născut în 1987, tânărul muzician este deja unul dintre cei mai premiați și apreciați dirijori ai momentului. Fost bursier al orchestrei Royal Concertgebouw din Amsterdam, Bebeșelea este în prezent dirijor principal al Filarmonicii George Enescu din București și a condus deja orchestre celebre din Marea Britanie, Germania, Franța și Italia. Tot el a înființat în 2017 ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. Iar în 2023, pe perioada Capitalei Europeane a Culturii, Gabriel Bebeșelea a deținut titlul de Dirijor in Rezidență al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara. În afară de dirijat, este pasionat și de cercetare în domeniul muzicii și exact acest aspect l-a apropiat de premiul oferit de Memorialul de la Ipotești - Centrul Național de Studiu Mihai Eminescu.
Foto: Facebook / Gabriel Bebeșelea
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.