Național Din Arad Social Cultură Life Comunicate de Presă Ultima oră
Filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula”, lansat la Complexul Muzeal Arad în prezența creatoarei populare
Filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula”, lansat la Complexul Muzeal Arad în prezența creatoarei populare
17/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a vernisat la Arad expoziția „Diversitate și unitate în costumul popular românesc”. Vernisajul expoziției a avut loc azi, 17 ianuarie 2024, ora 12.00, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad în prezența unui numeros public, a conducerii și specialiștilor celor două muzee. 

Piesele expuse au fost prezentate de muzeograf, dr. Gabriel Hălmăgean din partea muzeului arădean și de muzeograf, Ana Șoșoi din partea muzeului bănățean.

În continuarea vernisajului a fost lansat filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula” în prezența creatoarei populare, care a vorbit publicului despre pasiunea cu care continuă să lucreze la aproape 80 de ani, la războiul de țesut, altădată o piesă nelipsită din gospodăria țărănească.

Filmul a fost realizat de specialiștii Complexului Muzeal Arad, dr. Sorin Sabău și Nelu Scripciuc și va fi proiectat pe tot parcursul expoziției.

La evenimentul organizat de Complexul Muzeal Arad au fost invitați elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad de clasa a 8-a, a 9-a și a 11-a (profesor coordonator dr. Diana Șimonca-Oprița), participanți și premiați la numeroase concursuri naționale pe teme de etnografie și folclor. La inițiativa doamnei profesor Șimonca-Oprița, elevii au participat la un dialog referitor la piesele de port popular din cadrul expoziției, la vechimea, materialele și motivele ornamentale specifice zonelor etnografice din care provin, cu etnografii celor două muzee, Ana Șoșoi, Sorin Sabău și Gabriel Hălmăgean.

Au susținut alocuțiuni subprefectul jud. Arad, Doru Sinaci, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, managerul Muzeului din Caransebeș, Diana Țârdea și directorul general adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga. Discuția a fost moderată de managerul Complexului Muzeal Arad, dr. Sorin Bulboacă.

Expoziția este deschisă publicului la Sala „Clio” în perioada 17 ianuarie – 4 februarie, de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultima intrare la ora 16.00).


Foto: Nelu Scripciuc 

Colaj foto: Glasul Cetății


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.