Național Cultură Ultima oră Externe
Sala Kennedy Center de la Washington DC, neîncăpătoare pentru concertul Remember Enescu dedicat Zilei Naționale a Culturii Române
Sala Kennedy Center de la Washington DC, neîncăpătoare pentru concertul Remember Enescu dedicat Zilei Naționale a Culturii Române
16/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Sala Kennedy Center de la Washington DC  a fost neîncăpătoare pentru concertul Remember Enescu, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista  Sînziana Mircea, dedicat Zilei Naționale a Culturii Române.

„Deși la Washington ninge neîntrerupt de câteva zile, publicul a umplut sala de concert trăind cu emoție, visare și imensă bucurie muzica lui Enescu și a compozitorilor universali. Mulțumim Ambasadei României la Washington, Institutului Cultural Român de la New York, Excelenței Sale, domnului Andrei Muraru, Ambasador al României în SUA și domnului Dorian Branea, Director al ICR New York.”, a scris violonistul Alexandru Tomescu pe pagina de socializare. 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Institutul Cultural Român din New York au sărbătorit  Ziua Culturii Naționale în America de Nord printr-un mini-turneu de muzică clasică, care i-a avut ca protagoniști doi muzicieni de renume internațional: violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea. Concertele susținute de cei doi muzicieni au avut loc vineri, 12 ianuarie 2024, ora locală 19:00, la sediul reprezentanței ICR New York din Midtown Manhattan, și luni, 15 ianuarie 2024, ora locală 19:00, la John F. Kennedy Center for the Performing Arts din Washington, D.C.

Cele două concerte camerale, prezentate sub titlul „Remember Enescu. Bijuterii muzicale”, au surprins publicul american printr-un repertoriu fabulos. Cei doi muzicieni au interpretat fragmente din operele muzicale Balada, Lăutarul și Hora Uniriiaparținând compozitorului George Enescu, Dans Țărănesc de Constantin Dumitrescu, Centone di sonate, Op. 64, MS 112: Sonata No. 1 in La Minor pentru vioară și chitară de Niccolò Paganini, Meditație din opera Thaïs de Jules Massenet, Schön Rosmarin și Caprice Viennois de Fritz Kreisler și Introduction and Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns.

Concertul care stă la baza mini-turneului organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale în America de Nord face parte dintr-un turneu internațional mai amplu susținut sub egida Concursului Internațional Remember Enescu 2023, derulat în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” de Universitatea de Vest din Timișoara.

Recitalul de la New York face parte din „Seratele Enescu de la New York”, unul dintre programele permanente ale Institutului Cultural Român de la New York, lansat în anul 2019, care urmărește promovarea muzicii lui George Enescu și a altor compozitori români importanți prin intermediul unor recitaluri și concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri și având ca protagoniști cunoscuți muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali. În perioada pandemiei, „Seratele Enescu” s-au desfășurat în regim online, iar începând din 2022, evenimentele din spațiul fizic sunt difuzate și pe rețelele de socializare ale ICR New York, într-o abordare „hibridă”, offline/online, care le oferă o acoperire mai largă.


Foto: Alexandru Tomescu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.