Național Cultură Ultima oră
Scriitorii Constantin Cubleșan și Adrian Dinu Rachieru, câștigătorii Festivalului Literar „Mihai Eminescu” 2024 de la Putna
Scriitorii Constantin Cubleșan și Adrian Dinu Rachieru, câștigătorii Festivalului Literar „Mihai Eminescu” 2024 de la Putna
16/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Scriitorii Constantin Cubleșan și Adrian Dinu Rachieru sunt câștigătorii celei de-a 33-a ediții a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Putna. 

Luni, 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale, când s-au împlinit 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, la Mănăstirea Putna a fost săvârșită slujba de pomenire a poetului nepereche și a familiei sale. 

În continuare, potrivit consemnării realizate de Protos. Hrisostom Ciuciu, după depunerea de coroane și jerbe la bustul lui Mihai Eminescu din incinta mănăstirii, a avut loc premierea câștigătorilor ediției a XXXIII-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”.

Premiul Național pentru exegeză „Mihai Eminescu” i-a fost acordat scriitorului Constantin Cubleșan, din Cluj. Ca răspuns la Laudatio rostită de Adrian Dinu Rachieru, Constantin Cubleșan a trimis un mesaj despre Eminescu: „Acestui întemeietor mi-am consacrat o bună parte din viață, străduindu-mă să-l înțeleg și să-l explic altora. Așa că acest premiu nu este decât un alt fel de elogiu închinat poetului care ne reprezintă întru totul”.

Premiul „Aristocrat al Scrisului Bucovinean” i a revenit scriitorului Adrian Dinu Rachieru, născut în satul Soloneț din comuna bucovineană Todirești, în prezent profesor universitar la Timișoara. Laudatio a fost rostită de Simona Modreanu, directoarea Editurii Junimea, care a vorbit despre legătura acestuia cu spațiul natal: „Dincolo de toate domeniile stăpânite și parcurse cu egal interes de Adrian Dinu Rachieru, sufletul domniei sale a rămas legat de spațiul care i-a dat viață, dovadă și substanțialele cărți consacrate literaturii bucovinene (dar și basarabene). Hemisferele rănii neînchise a Bucovinei, despre care atât de convingător grăiește într-un recent volum, sunt cele între care se zbuciumă și spiritul său, în căutarea reașezării în sălașul natural. Titlul simbolic-nobiliar de «Aristocrat al scrisului bucovinean» vine să încununeze firesc fruntea unui om care nu a încetat nicio clipă să viseze solonețian. Și se spune – nu-i așa? – că ești acasă acolo unde ți-e sufletul și că ființezi în limba în care visezi.”

Festivalul literar „Mihai Eminescu” a debutat în anul 1991, fiind organizat de către Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, alături de alte instituții. În fiecare an premierea are loc la Mănăstirea Putna.


Foto: Facebook / Mănăstirea Putna


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.