Național Social Religie Life Ultima oră
Ambulanța pentru Monumente Arad a restaurat biserica de lemn veche de peste 200 de ani din Julița
Ambulanța pentru Monumente Arad a restaurat biserica de lemn veche de peste 200 de ani din Julița
10/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Ambulanța pentru Monumente Arad a anunțat, printr-o postare pe pagina de socializare, finalizarea intervenției la biserica de lemn veche de peste 200 de ani din satul Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad.

Biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, este una dintre cele 2 biserici de lemn din Julița. Potrivit Listei Monumentelor Istorice aceasta datează din 1787. În timp, biserica a avut parte de mai multe intervenții, de la înlocuirea șindrilei de pe corpul bisericii cu țiglă (1900) și tencuirea pereților exterior, la schimbarea întregului acoperiș de pe corpul bisericii, folosindu-se căpriori din esență de rășinoase și revenirea la șindrilă (1960). Tot într-o etapă anterioară s-a înlăturat stratul de mortar de pe pereții exteriori și au fost înlocuite tălpile. O surpriză plăcută a fost descoperirea faptului că șindrila de pe coiful turnului a fost horjită manual. 

În prezent biserica este administrată de către Muzeul Național al Țăranului Român. 

Reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Arad precizează că în timpul intervenției a fost înlocuită șindrila veche, atât de pe corpul bisericii cât și de pe turn. Șindrila de pe corpul bisericii, fiind neconformă cu modelul practicat în zona noastră, a fost înlocuită cu una horjită. Totodată, au fost înlocuite unele elemente decorative de la streașina coifului turnului. 

Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.


Foto: Ambulanța pentru Monumente Arad


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.