Național Social Life Ultima oră
Lia Manoliu, prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, comemorată la 26 de ani de la trecerea la cele veșnice
Lia Manoliu, prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, comemorată la 26 de ani de la trecerea la cele veșnice
09/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Lia Manoliu, prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice,  a fost comemorată la 26 de ani de la trecerea la cele veșnice, de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Să crezi, să-ți faci dintr-un vis un crez în viață, să-ți urmezi calea... Lia Manoliu a fost simbolul perseverenței, al olimpismului ca stare de spirit. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a comemorat azi 26 de ani de la dispariția primei sportive din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Președintele Mihai Covaliu și Georgiana Mișcă, de la Departamentul Juridic, au depus astăzi la mormântul din Cimitirul Bellu o jerbă în amintirea celei care a condus Mișcarea Olimpică din România între 1990 – 1998. 

Pentru Lia Manoliu totul a fost posibil în sport datorită pasiunii și dăruirii. Ea a fost și rămâne un simbol al olimpismului românesc. Team Romania duce povestea mai departe.... din respect pentru trecut și pentru campioni!”, a fost mesajul reprezentanților Comitetului Olimpic și Sportiv Român. 

 Lia Manoliu a participat la Jocuri între 1952, 1956, 1960, 1964, 1968 și 1972, a câștigat aurul olimpic la Mexico City 1968 și a fost medaliată cu bronz la Roma 1960 și Tokyo 1964. 

În octombrie 1968, la JO Mexico, la 36 de ani, la a 5-a participare olimpică a sa din cele 6, Lia Manoliu devenea campioană olimpică la aruncarea discului. Din prima încercare a aruncat 58,28 m, record olimpic.  Cea mai frumoasă descriere e însăși caracterizarea sa la conferința de presă: 

"Sunt o sportivă care a eşuat adesea şi câteodată a reuşit. Am pierdut de nenumărate ori, păstrând totuşi dragostea de sport.”


Foto: COSR / InternetRedacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.