Național Din Arad Social Cultură Life Ultima oră
Dinu Cernescu, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai teatrului românesc, a trecut la cele veșnice la 88 de ani
Dinu Cernescu, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai teatrului românesc, a trecut la cele veșnice la 88 de ani
07/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Dinu Cernescu, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai teatrului românesc, a trecut la cele veșnice la 88 de ani. 

„Condoleanțe Teatrului Românesc și Teatrului de Televiziune! Dumnezeu să-l odihnească pe marele regizor de teatru si televiziune, dascăl eminent, unul dintre marii boieri ai scenei românești: Dinu Cernescu! Somn lin, dulce prinț! A fost autorul uneia dintre cele mai mărețe viziuni ale lui Hamlet de la noi, cu Ștefan Iordache în rolul titular…”, a scris producătorul de film Dembinski Dominic pe pagina de socializare. 

Născut la 18 octombrie 1935 în București, Dinu Cernescu este unul dintre cei mai importanți regizori de teatru români, cu o bogată activitate pe scena Teatrului Nottara din București. Totodată, Dinu Cernescu a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994‑1995 a ocupat funcția de director artistic al Teatrului Național din București.

A absolvit în 1957 secția de regie teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București. A fost asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Șica Alexandrescu și Moni Ghelerter.

Dinu Cernescu a debutat în 1957 pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, cu spectacolul Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu. La acest teatru a mai montat Gâlcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni, Peripețiile bravului soldat Svejk, după Jaroslav Hasek sau Judecătorul din Zalameea, de Calderon de la Barca.

A colaborat cu Teatrul Nottara din București pentru o perioadă de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referință precum: Hamlet, de William Shakespeare, Tigrul, de Murray Schisgal, Viziuni flămânde, de Michel de Ghelderode (1968) – care a fost prezentată în turneu, în Danemarca și Finlanda.

A mai montat pe scena celor mai importante teatre din țară, spectacole de referință precum: Vizită bătrânei doamne, de Friedrich Dürrenmatt, Teatrul de Stat Brașov, Amoor, de Murray Schisgal, Teatrul Mic București, Tristan și Isolda, de Jean de Beer, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, Mătrăgună, de Niccolo Machiavelli, Teatrul de Comedie București, Măsură pentru măsură, de William Shakespeare, Teatrul Giulești, Amadeus, de Peter Shaffer, Teatrul Giulești, Falstaff, de Giuseppe Verdi, Opera Română Cluj-Napoca, Porțile pădurii, de Elie Wiesel, Teatrul Evreiesc de Stat, Generația de sacrificiu, de I. Valjan, Teatrul Național București, Mamouret, de Jean Sarment, Teatrul Bulandra, Sâmbăta, duminică, luni, de Eduardo de Filippo, Teatrul Național din București, Voiajul domnului Perrichon, de Eugene Labiche, Teatrul Bulandra, Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, Teatrul Odeon.

De-altfel, Dinu Cernescu a fost invitat să monteze pe marile scene ale lumii, în teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Palmaresul său include peste 100 de spectacole.

Pe lângă activitatea din teatru, Dinu Cernescu a publicat în anul 2009 un volum de memorii intitulat Regizor.

PREMII:

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV:Ce zi frumoasa! de Michel de Ghelderode – 1993

Premiul A.P.T.R. pentru cel mai bun spectacol TV:Ce zi frumoasa! de Michel de Ghelderode – 1993

Premiul UNITER pentru intreaga activitate – 2005


Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.