Din Arad Ultima oră
Se sting veteranii. Victor Oltei, Cetățean de onoare al comunelor Păuliș și Ghioroc, a încetat din viață la 96 de ani
Se sting veteranii. Victor Oltei, Cetățean de onoare al comunelor Păuliș și Ghioroc, a încetat din viață la 96 de ani
18/03/2020 ⋅ 1 comentarii

Pe data de 13 martie a plecat la dintre noi și s-a înrolat în armata celor veșnici, lt.col. (rtr.) VICTOR OLTEI, veteran de război.

Născut la data 20 septembrie 1924, în com. Dobrești –Argeș, într-o familie cu 5 copii. Tatăl, Constantin, a fost asistent medical iar mama, Floarea Oltei, casnică.

A urmat Școala gimnazială cu durata de 5 ani din comuna Natala, apoi Liceul ,,Dinicu Golescu”, din Câmpulung –Muscel, cu durata de 1 an. Ulterior a absolvit Școala de dascăli din Câmpulung-Muscel (3 ani) și Târgoviște (1 an), pe care a absolvit-o ca șef de promoție.

În anul 1943 este încorporat ca militar cu termen redus la Școala de Subofițeri în rezervă Radna, județul Arad, arma infanterie.

În 1944, la două săptămâni după ce Armata Română întorsese armele și se aliase împotriva Axei, trupele hortiste ocupau Aradul și se pregătesc pentru forțarea Văii Mureșului. Pentru apărarea defileului râului Mureș se constituie ,,Detașamentul Păuliș”, la care participă și tânărul elev, sergent Oltei Victor. Lupte crâncene au loc între 12-20 septembrie 1944, în zona Păuliș – Miniș - Ghioroc-Cuvin și Baratca.

În 17 septembrie 1944 este rănit la cap în timpul unui atac german, fiind internat de urgență și operat.

La 05 septembrie 1945 este trecut în rezervă cu gradul de sergent major.

Pentru faptele săvârșite pe câmpul de luptă a fost decorat cu ordine și medalii militare. De asemenea, autoritățile publice locale i-au acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al comunei Păuliș și al comunei Ghioroc, jud. Arad.

Împreună cu ceilalți veterani din ,,Detașamentul Păuliș”, a participat la Păuliș, în anul 2017, la comemorarea a 73 de ani de la luptele din acele vremuri, unde i-a fost înmânat tricolorul României și placheta aniversară din partea Ministerului Apărării Naționale.

Pe plan social a activat ca și cântăreț bisericesc în Parohia Botești, timp de peste 60 de ani.

În paralel cu activitatea sa de bază a sprijinit activitățile cultural-artistice, din comuna Botești, în calitate de dirijor al Corului Mixt, cu care a obținut diverse premii.

A lăsat în urmă soția, trei copii și mai mulți nepoți, unii dintre ei urmând cariera militară.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Respect și veșnică amintire!

Text, foto: Plt.adj.pr. (rtr.) Dan Arsenescu  - vicepreședinte Filiala Argeș a ANVR

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

18.03.2020 19:49
Arsenescu Dan
In numele Asociatiei nationale a Veteranilor de Razboi Arges, va multumim pentru mediatizare .