Național Învățământ Social Life Ultima oră
Andreea, maistru militar specialist celulă-motor la Escadrila 713: Dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să lupți, să ieși din tipar și să pui pasiune în tot
Andreea, maistru militar specialist celulă-motor la Escadrila 713: Dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să lupți, să ieși din tipar și să pui pasiune în tot
29/12/2023 ⋅ 0 comentarii

În vremuri în care, în general, se caută căile cele mai ușoare pentru a ajunge la succes, iar carierele se construiesc adesea fără a avea în centrul lor neapărat pasiunea, Andreea Tabarcea, maistru militar specialist celulă-motor la Escadrila 713 Elicoptere Socat a Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu", a vorbit pentru Forțele Aeriene Române despre cariera militară, răspunzând unei întrebări care i se pune adesea: ”De ce o carieră militară?”.

„Pentru cei ce vor să se alăture acestei categorii de forțe le spun: să îndrăznească! Dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să lupți, să ieși din tipar și să pui pasiune în tot, ca la final să culegi rodul muncii tale și să spui că a meritat”, spune Andreea Tabarcea. 

Mesajul integral al Andreei Tabarcea, maistru militar specialist celulă-motor la Escadrila 713 Elicoptere Socat a Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu": 

„CARIERA MILITARĂ... DE CE? Este întrebarea pe care o primesc adesea, când vine vorba de profesia mea, de fiecare dată cu aceeași uimire din partea celor care o adresează, mai ales dat fiind faptul că fetele au, în general, alte preocupări. Însă vremurile s-au schimbat cum, de altfel, și opțiunile tinerelor au căpătat alte trăsături. Mi-am dorit mereu să fiu diferită deci probabil așa am ales combinezonul de aviație și bocancii în detrimentul rochiilor și pantofilor cu toc. 

De mică îmi imaginam în fiecare zi altă meserie, ca și cum alegeam dintr-o urnă, însă dintre multitudinea de idei ce-mi treceau prin cap, se pare că  aviația a fost lozul câștigător deși nu am avut un plan elaborat pentru asta. Aviația m-a ales pe mine și eu am acceptat asta cu toată bucuria și devotamentul de care pot da dovadă. 

M-am adaptat la viața cazonă cât de devreme s-a putut și astfel adolescența a fost trăită ca "lm-istă" la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare", urmând ca mai apoi să fiu elevă a Școlii Militare de Maiștri  Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene. Acești ani aveau să însemne bazele mele ca militar în armata României.

De mai bine de patru ani îmi desfășor activitatea ca maistru militar specialist celulă-motor la Escadrila 713 Elicoptere Socat a Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" unde mi-am format cea de-a doua familie, oameni fără de care nu aș fi cunoscut cele mai ascunse secrete ale aviației.

Nu este un domeniu simplu și asta îl face să fie special, complexitatea care îl caracterizează și provocările care se ivesc la fiecare pas fac ca cei care au curajul să și-l aleagă să aibă parte de satisfacții pe măsură. Aeronavele trebuie să fie constant pregătite temeinic de specialiștii de la sol pentru executarea în deplină siguranță a misiunilor încuviințate și la finalul cărora cei de la manșă să raporteze că au îndeplinit ordinul cu brio. Încrederea reciprocă stă la baza acestei meserii fiindcă depindem unii de alții și de aceea targetul meu este să dau tot ce pot zilnic pentru a-mi face datoria. Sentimentul pe care îl simți când vezi elicopterul în zbor și mai ales că aterizează fără probleme este de nedescris. Simți cum munca ta este răsplătită și contează aportul tău în tot ceea ce se desfășoară la escadrilă.

Deși la începutul carierei am îmbrățișat timid această meserie, fiindcă nu știam ce va urma, acum pot spune cu tărie că sunt unde trebuie să fiu în ciuda greutăților care apar inevitabil ca în orice alt domeniu. Viața este plină de necunoscute însă siguranța zilei de mâine, un factor decisiv în alegerea carierei, este în mâinile mele, de aceea aleg să fiu parte a acestei povești cu militari și "păsări de fier".

Pentru cei ce vor să se alăture acestei categorii de forțe le spun: să îndrăznească! Dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să lupți, să ieși din tipar și să pui pasiune în tot, ca la final să culegi rodul muncii tale și să spui ca a meritat. Aviația dă senzația! Am onoarea să vă salut!”, este mesajul Andreei Tabarcea transmis tuturor celor care își doresc o carieră militară, dar încă nu sunt hotărâți, care încă nu au găsit răspunsul celei grele, poate, întrebări: ”De ce?”. 


Foto: Forțele Aeriene Române

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.