Național Social Religie Ultima oră
Primii Eroi ai Revoluției din 1989 au fost comemorați la Timișoara
Primii Eroi ai Revoluției din 1989 au fost comemorați la Timișoara
18/12/2023 ⋅ 0 comentarii

Primii Eroi ai Revoluției din 1989 au fost comemorați la Timișoara, la împlinirea a 34 de ani de când pe străzile orașului au manifestat zeci de mii de localnici, peste o sută dintre ei fiind împușcați din ordinul autorităților comuniste.

Comemorările dedicate evenimentelor din decembrie 1989 au debutat, potrivit reprezentanților Mitropoliei Banatului, sâmbătă, 16 decembrie, în Sala „Capitol” a Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, cu o ședință festivă organizată de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, începută cu rugăciunea „Tatăl nostru…”. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la Biserica Martirilor din Timișoara, la demisolul căreia a fost așezată urna cu o parte din cenușa eroilor martiri din Timișoara, incinerați la crematoriul din București, a fost oficiată Sfânta Liturghie. 

De asemenea, duminică, 17 decembrie, la Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor e preoți și diaconi, a oficiat o Slujbă de pomenire pentru eroii și luptătorii răpuși de gloanțe în urmă cu 34 de ani.

După Parastas, la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane, au fost depuse coroane, iar la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei și Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, reprezentanți ai municipalității, ai asociațiilor și fundațiilor de revoluționari au adus omagii și au păstrat momente de reculegere în memoria celor căzuți în Revoluția din 1989.

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 112/14.12.1993, data de 17 decembrie este oficial declarată zi de doliu în Timișoara, oraș-martir, pentru a comemora cei care au fost împușcați cu cruzime de trupele de represiune ceaușiste, marcând astfel începutul eroismului în Revoluția din 1989. În această zi, toate instituțiile și autoritățile publice din municipiul Timișoara au arborat drapelul de stat al României în bernă.


Foto: ITO 2023 Timișoara / Diomede Buda / Victor Popa

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.