Palatul Principilor din Alba Iulia, fosta reşedinţă a lui Mihai Viteazul, restaurat cu fonduri europene, va găzdui în premieră, timp de zece zile, evenimentul "Crăciunul la Palat", cu multe ateliere speciale dedicate copiilor, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.
"În perioada 13-22 decembrie, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia are loc prima ediţie a evenimentului 'Crăciunul la Palat'. Zilnic, vor avea loc aici ateliere speciale, dedicate copiilor de clasele 0-IV, la care participarea este gratuită, în baza unei înscrieri prealabile, în limita locurilor disponibile", au transmis organizatorii.
Unul dintre ateliere este intitulat "Scrie-i lui Moş Crăciun!", în care cei mici vor scrie şi vor decora "cele mai frumoase scrisori pentru Moşul cel bun", sigilate cu ceară şi care vor avea şi o "ştampilă regală".
La atelierul "Podoabele bradului, la curtea Palatului", cei mici vor afla povestea primului brad de Crăciun împodobit în ţara noastră, la curtea regelui Carol I, după care vor trece la confecţionarea unor ornamente ca altădată (nuci, conuri de brad, figurine de hârtie), cu care vor împodobi brazii din Palatul Principilor.
În cadrul unui alt atelier, "Crăciunul din poveşti", copiii vor citi împreună poveşti de Crăciun şi vor descoperi atmosfera sărbătorilor de iarnă la curţile regale.
Palatul, care se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local, a fost supus unor ample lucrări de restaurare, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene.
Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII.
Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.
Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.
Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul şi cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie, rămânând cu destinaţie militară până în urmă cu peste un deceniu.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.