Național Cultură Religie Ultima oră
Martirul Ioan Arion, eroul de la Marea Unire, comemorat în localitatea natală
Martirul Ioan Arion, eroul de la Marea Unire, comemorat în localitatea natală
11/12/2023 ⋅ 0 comentarii

Martirul Ioan Arion a fost comemorat sâmbătă, în localitatea natală Agriș, județul Cluj, unde a avut loc o ceremonie de dezvelire și sfințire a monumentului eroului de la Marea Unire. 

Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului comenduirii garnizoanei Cluj-Napoca, locotenent-colonelul Ioana-Mirela Cioară, a primarului localității Iara, a reprezentanților autorităților publice locale și județene, invitaților și locuitorilor din împrejurimi.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Chiriarhul locului împreună cu soborul de preoți, fiind urmată de alocuțiuni, un moment artistic și depuneri de coroane de flori.

La finalul evenimentului a avut loc defilarea gărzii de onoare, constituită din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene ,,Andrei Mureșianu".

Ioan Arion a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal, Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunare Naţională.

Ales de consăteni să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de persoane din Garda Maghiară care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş. El a fost nimerit de două gloanţe. Din cauza rănilor, a murit până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară a acestuia este inscripţionat "Ioan Arion, din comuna Agriş - Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare".


Foto monument: Forțele Terestre Române

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.