Părintele Ilie Cleopa a fost pomenit sâmbătă, 2 decembrie, la împlinirea a 25 de ani de la trecerea la ceșe veșnice, la Mănăstirea Sihăstria. La Slujba Parastasului au mai fost pomeniți Ieroschimonahul Paisie Olaru (†18.10.1990) și Arhimandritul Ioanichie Bălan (†22.11.2007). Părintele Cleopa și Părintele Paisie Olaru sunt propuși spre canonizare în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
Slujba de pomenire a celor trei mari maro Părinți a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Viaţa Părintelui Cleopa
După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru. S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria în decembrie 1929. A fost tuns în chipul călugăresc în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. În anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit. Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.
Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munţii Stânişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăşi pentru a treia oară în munţii Neamţului. A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la aşezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât şi mireni, mai bine de trei decenii.
A trecut la cele veşnice în 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.