În perioada 1-3 decembrie, coruri românești din diaspora vor participa la Festivalul-concurs de colinde și cântece patriotice organizat de Asociaţia Orthodoxe Roumaine „La Chorale Les Saints Archanges”, din Paris.
Evenimentul, intitulat „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, va fi organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și avea loc la Centro Mariapoli, din Roma – Viale San Giovanni Battista de la Salle, Castel Gandolfo. Manifestarea este susținută financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Festivalul „este un manifest pentru reprezentarea culturii românești și promovarea imaginii României în spațiul european, care, totodată, oferă un semn de apreciere şi încurajare coralelor participante, păstrând vie flacăra spiritualității românești în străinătate”, menționează, în comunicatul oficial, reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Programul evenimentului va începe pe 1 decembrie, prin festivitatea de deschidere și intonarea Imnului Național, iar ulterior, pe 2 și 3 decembrie vor avea sesiunile de interpretare.
În competiție s-au înscris următoarele coruri: Corul „Sfântul Voievod Ștefan Cel Mare” din Viena (Austria); Corala de Copii a Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” La Courneuve (Franţa); Corala Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli’’ Paris (Franţa); Corala ACOR a Parohiei Ortodoxe Române Strasbourg (Franţa); Corul „Agapia” al Parohiei Ortodoxe Române „Buna Vestire’’ München (Germania); Corala „Sfântul Daniil Sihastrul’’ Piacenza (Italia); Grupul Coral Polifonic Feminin „Arpeggio’’ Roma (Italia); Corala Bărbătească „Sfântul Roman Melodul’’ Roma (Italia); Corala „Cântăm Domnului’’ Torino (Italia); Corul „Sfântul Roman Melodul’’ al NEPSIS Irlanda.
Din comisia de jurizare vor face parte Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pr. Don Franco Ponchia, Andrei Apreotesei, Manager al Ateneului Național din Iași, și Daniela Ciubotriu-Aprotesei, profesor de muzică.
Competiția va ajunge astfel la a cincea ediție. Începând cu 2017, evenimentul a adunat la fiecare ediție peste 500 de persoane în public și peste 8000 de auditori în mediul online, aproximează organizatorii.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.