În perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, Muzeul Național Roman – Termele lui Dioclețian de la Roma va găzdui expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia. Expoziția de la Roma este cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani, curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național Roman.
Aflată sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei, expoziția marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.
Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale și reunește peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România și Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru.
Artefactele urmăresc evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune, rezultat al abundenței de resurse și al locației privilegiate între Europa și Asia.
Dintre cele mai impresionante artefacte, care vor încânta publicul, amintim: coiful princiar getic, din aur de la Coțofenești, șarpele Glycon, brățările dacice din aur, piese din faimosul tezaur de la Pietroasa („Cloșca cu Puii de Aur”), tăblițe din bronz (Lex Troesmensium) sau donarium-ul de la Biertan. De asemenea, în expoziție se regăsesc diverse artefacte, deosebit de valoroase și interesante: armament, ceramică, monede, bijuterii, truse de magie, statuete etc. Vizitatorii vor putea afla despre religie, artă, meșteșuguri, comerț sau viață cotidiană, dar și despre pace și război în această parte a Europei, pe care o numim „Dacia”.
Odată cu vizitarea expoziției„Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, veți păși într-o călătorie milenară, în timp, în spațiu, în universul în care au evoluat strămoșii geto-dacilor spre ceea ce izvoarele antice vor numi geți și daci, civilizația dezvoltată de aceștia până la cucerirea și transformarea unei părți a Daciei în provincie romană, integrarea acestui spațiu în lumea romană, supraviețuirea civilizației romane provinciale după părăsirea Daciei de către armata și administrația romană și conviețuirea localnicilor cu populațiile migratoare. Firul călăuzitor al expoziției este acela al împletirii și influențării reciproce a civilizațiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creație și adaptare ce au ca finalitate crearea unei identități culturale, pe un traseu temporal care durează de la sfârșitul primei epoci a fierului până la zorii actualei civilizației europene, într-un spațiu perceput de contemporanii frământatului mileniu întunecat al migrațiilor, ca “Ultima frontieră a romanității”, locul unde temelia lingvistică pusă de limba latină și numele romanilor au supraviețuit, în ciuda tuturor vicisitudinilor, până azi.
În marja expoziției „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” a fost imaginat un parcurs cultural româno-italian, un cumul de evenimente și conferințe academice, care va debuta cu importanta expoziție „Camilian Demetrescu - DACICA”, găzduită de Palazzo Massimo, în aceeași perioadă, curatoriată de arhitecta Cornelia Bujin, care va include 12 opere ale regretatului artist de origine română Camilian Demetrescu, întruchipând zeități venerate de daci. În paralel, Galleria Nazionale d̕ Arte Moderna din Roma va expune, pe durata expoziției „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, una dintre cele mai faimoase opere ale lui Camilian Demetrescu, „Masca lui Zamolxis”. Organizarea celor două expoziții suplimentare a beneficiat de sprijinul președinției Comisiei pentru Cultură, Științe și Educație din cadrul Camerei Deputaților din Italia.
Un alt eveniment care face parte din acest parcurs cultural româno-italian este reprezentat de expunerea instalației „Columna mutãtio - SPIRALA”, operă a Luminiței Țăranu, artist plastic de origine română, ca parte artistică contemporană a marii expoziții de arheologie „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”. „Columna mutãtio - SPIRALA” este o interpretare contemporană a Columnei lui Traian, capodopera de artă și arhitectură a antichității romane, creată pentru a celebra cucerirea Daciei de către romani.
Vor fi organizate o serie de conferințe academice pe teme conexe evoluțiilor și dinamicilor care au avut loc în estul și centrul Europei din perioada Antichității până în Evul Mediu, perioadă care se suprapune pe intervalul ilustrat de expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”.
Suita de evenimente culturale organizate în locații unice din capitala culturală a lumii – Roma, precum complexul muzeal Termele lui Dioclezian, Palatul Massimo și Galeria Națională de Arte Moderne și Contemporane, va conferi o vizibilitate sporită României, constituindu-se totodată într-o veritabilă vitrină a puternicelor legături istorice și culturale dintre țările noastre.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.