Național Din Arad Cultură Ultima oră
Poșta Română a lansat o Colecție unică de cărți poștale, cu chipurile a 100 de eroi anticomuniști
Poșta Română a lansat o Colecție unică de cărți poștale, cu chipurile a 100 de eroi anticomuniști
20/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Luni, 20 noiembrie, Poșta Română a lansat o Colecție unică de cărți poștale, cu chipurile a 100 de eroi anticomuniști necunoscuți cei mai mulți și 100 de NFT-uri.  Este o colecție unică, denumită „Eroi anonimi”, formată din chipurile unor disidenți necunoscuți până acum.

Cărțile poștale și NFT-urile sunt parte a campaniei „Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, și cu sprijinul Teatrului Național București. Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023, își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.

„Am lansat astăzi Campania DEMNITATE ȘI CURAJ, prin care îi prețuim pe românii necunocuți care au înfruntat regimul comunist, riscând totul.

• Este povestea lui Marian Bia, student, care a făcut înconjurul țării pentru manifeste de alungat familia Ceaușescu, 

• Este povestea lui Viorel Chirilă, subinginer, care scria pe ziduri manifeste curajoase & “Tineri! Aveți voi oare IDEALURI? Și dacă aveți, care sunt ele? Unde e curajul vostru? Fiți fără milă!”, 

• Este povestea gestionerului Ion Niculae care a scris 3000 de manifeste pentru eliberarea scriitorului Paul Goma,

• Este povestea cizmarului Gheorghe Abiculesei care cerea libertatea cuvântului și a presei, 

• Este povestea zidarului Gheorghe Dobrilă sau a mecanicului Tudorache Munteanu. 

Ca ei sunt mii și mii, neștiuți, neaflați, nebănuiți.

De astăzi, însă, începem să îi aducem pe cât mai mulți în fața voastră, transformați în carte poștală. 

Veți vedea că acești oameni nu au fost sfinți, ci ființe ca noi toți, cu bune și cu rele, cu virtuți și cu păcate. Ce au avut în plus față de restul lumii a fost curajul de înfrunta regimul comunist. 

CNSAS ne-a ajutat să îi scoatem la lumină iar astăzi am lansat în toată țara o colecție de 100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști, 92 dintre ei fiind disidenți necunoscuți publicului larg. Colectia EROI ANONIMI. Restul de 8 sunt chipuri ale rezistenței celebre, precum: Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla.”, au transmis reprezentanții Poștei Române.

Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, „Chipuri ale rezistenței”. Restul cărților poștale din colecția „Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională „Demnitate și curaj”. 

Colecția de cărți poștale a fost lansată în Timișoara, București, Brașov, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova.

Poveștile eroilor pot fi citite AICI.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.