Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră Externe
Un scriitor italian prezintă la Festivalul Bookcity din Milano volumul ”Ascultând doinele” dedicat României
Un scriitor italian prezintă la Festivalul Bookcity din Milano volumul ”Ascultând doinele” dedicat României
14/11/2023 ⋅ 0 comentarii

   Scriitorul italian Armando Santarelli prezintă la Festivalul Bookcity din Milano, un volum dedicat României: "Ascultând doinele", editura Rediviva.

        "Scrieri despre România" este titlul evenimentului propus de editura Rediviva la cea de a 11-a participare a sa, în cadrul Festivalul Internațional BOOKCITY din Milano, manifestare de anvergură editorială și culturală organizată de Primăria din Milano, Departamentul de Cultură, Asociația BOOKCITY MILANO, Fundația Corriere della Sera, Fundația Giangiacomo Feltrinelli, cu parteneriatul unor biblioteci publice, universități, școli de pe teritoriul Lombardiei etc. 

          Festivalul ajuns la cea de a 12-a ediție,  se va desfășura în perioada 13 - 19 noiembrie 2023 și oferă un program amplu și foarte bogat: circa 1.500 de întâlniri în peste 300 de spații, cu  3 100 de autori invitați, prin participarea a 190 de edituri din Italia și străinătate.

La actuala ediție a Festivalului Bookcity, editura Rediviva din Milano,  propune volumul: [Ascoltando le doine. Scritti sulla Romania], „Ascultând doinele. Scrieri despre România" a scriitorului Armando Santarelli, cu o prefață semnată de Prof. univ. Giovani Rotiroti de la Universitatea din Napoli.  Volumul a apărut în 2023, în cadrul colecției: „Îți povestesc lumea [Ti racconto il mondo]".

Editura Rediviva se află la cea de a XI-a participare a sa la Festivalul Internațional Bookcity, prezentând în decursul anilor importante publicații traduse în limba italiană: Jurnalul fericiri de Nicolae Steinhardt [Diario della felicita], Istoria Transilvaniei [Storia della Transilvania] de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan, De la romani la români. Elogiul latinității. [Dai Romani ai romeni. Elogio della latinita], Scurtă istorie a românilor, Breve storia dei romeni" de Nicolae Iorga – ediție revăzută; Dimineața unui miracol [La mattina di un miracolo], de Bujor Nedelcovici; Ciuleandra, [La Ciuleandra] de Liviu Rebreanu ș.a.. 

Evenimentul editorial va avea loc sâmbătă 18 noiembrie 2023, la Muzeul Culturilor Lumii din Milano, ora 11 00, în prezența autorului. 

Vor interveni din partea editurii Rediviva: Violeta Popescu și Florentina Niță.

Volumul cuprinde o serie de articole și recenzii legate de România, scrise de-a lungul mai multor ani și publicate în în revista bilingvă online „Orizzonti culturali italo-romeni" (director, prof. Afrodita Cionchin) și pe portalul CulturaRomena.it. Pasiunea pentru România, pentru cultura română, interesul pentru ceea ce înseamnă emigrația românească din Italia, comportă un singur laitmotiv: dragostea autorului pentru România. Sunt adunate texte despre Miorița, Nicolae Steinhardt, doine și dor, Eminescu, Norman Manea, Cioran ș.a.

 Scriitorul italian Armando Santarelli este o figură îndrăgită și cunoscută la Roma în cercurile comunității românești. Participă activ la întâlnirile culturale românești și este pasionat și  îndrăgostit de România. 

Față de țara noastră a experimentat, după cum însuși declară, o dragoste la prima vedere: „Când am pus piciorul prima dată în România, (mult mai târziu față de alte țări europene și mondiale), am simțit emoția care ne cuprinde atunci când ne întoarcem în țara natală după o lungă absență. Oriunde priveam vedeam ceva familiar, simplu și fascinant, transparent și misterios în același timp. O dragoste târzie deci, dar tocmai de aceea matură, puternică, completă, ca pentru a umple un gol pe care sufletul meu l-a tolerat ignorând acea sursă capabilă de a aduce noi stimuli și interese în viața mea."

ARMANDO SANTARELLI s-a născut la Cerreto Laziale și trăiește la Gerano (Roma). A publicat Le cipolle e altri racconti (Sovera, 1998), Avifauna dei Monti Ruffi, în I Monti Ruffi (Provincia di Roma, Assessorato all'Ambiente, 1998), Fisionomia dell'irriverenza (La Voce del Tempo, 2001), Periferia della specie (Robin Edizioni, 2006), La montagna di Dio (Rubbettino, 2009, tradus în franceză pentru Editura Parole et Silence), L'isola che sono diventato (Edizioni Fili d'Aquilone, 2015), Padre per errore (Robin Edizioni, 2015).

Scrie pentru revistele online Fili d'Aquilone, Tendopoli, Orizzonti culturali italo-romeni și culturaromena.it.

Editura Rediviva din Milano a împlinit 11 ani de activitate editorială, fiind un proiect fondat în cadrul Centrului Cultural Italo Român, o asociație de voluntariat, care există din anul 2008 la inițiativa unui grup de scriitori, traducători, profesori români și italieni. Este prima editură românească din Italia care  își propune să contribuie la cunoașterea istoriei si culturii românești în Peninsulă, prin publicarea de volume în traducere în limba italiană, română sau bilingve (româno-italiene), de literatură, istorie, poezie, didactică, filosofie, eseuri, cataloage de artă. De la fondarea sa, Rediviva numără circa 80 de titluri, în cele opt colecții propuse de grupul editorial. Participă la importante târguri de carte din Italia, fiind invitată să participe cu prezentări în biblioteci, universități, institute italiene sau în cadrul unor manifestări cu profil intercultural, organizate în diferite orașe ale Italiei.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.