Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) PS Emilian împlinește astăzi, 14 noiembrie, 14 ani de slujire arhierească. Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!
(FOTO) PS Emilian împlinește astăzi, 14 noiembrie, 14 ani de slujire arhierească. Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!
14/11/2023 ⋅ 1 comentarii

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împlinește astăzi, 14 noiembrie, 14 ani de slujire arhierească. Pentru Dumnezeu și pentru oameni.   

14 ani de când, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, era hirotonit întru arhiereu de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

14 ani de când, arâtându-se iconom al harului arhieresc, de la adăpostul uneltelor încredințate (sacos, bederniță, omofor, engolpion, cruce, mitră, mantie și toiag), deloc ușor de purtat în vremurile care se încăpățânează să se oprească îndeosebi asupra strălucirii lor și mai puțin spre deloc asupra firului duhovnicesc ce străbate din semnificația lor, și-a urmat calea slujirii: aceea de a fi următor al Adevăratului Păstor, punându-și sufletul pentru oile Sale, povățuitor orbilor, lumină celor din întuneric, certător celor neînțelepți, învățător pruncilor și luminător în lume

14 ani în care, indiferent de locul în care s-a aflat, cu fiecare Sfântă Liturghie, Priveghere, piatră de temelie așezată bisericilor sau credincioșilor, târnosire, hirotonie, conferință, comemorare sau aniversare, binecuvântată și neobosită prezență în mijlocul copiilor, vârstnicilor sau a celor aflați în suferință, a reafirmat iar și iar vocația de a fi slujitor al lui Dumnezeu și al oamenilor. 

14 noiembrie 2023, 14 ani de slujire arhierească, într-un pelerinaj al vieții care a început de la Huși, Mănăstirea Neamț, Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Râmnicului și continuă, de 6 ani, în mijlocul credincioșilor din Arhiepiscopia Aradului. 

Astăzi, la adăpostul perfecțiunii unei zile dezvăluite atât de semnificația numărului ei, cât și de bogăția duhovnicească, prin prăznuirea Sfântului Aposol Filip, a Sf. Grigorie Palama, și lăsarea secului pentru intrarea în Postul Nașterii Domnului, l-am aflat pe Ierarhul arădean, de la primele ore ale dimineții, așa cum ne-a obișnuit: în Liturghie. De data aceasta, una îndeosebi de mulțumire față de Dumnezeu pentru de toate binecuvântările revărsate asupra Sa și asupra celor încredințați spre păstorire în toți acești ani și pentru care, în această dimineață, cu o rugăciune ghetsimanic înălțată a zis: Dumnezeule, Dumnezeule, caută din Cer și vezi și cercetează lumea aceasta pe care a făcut-o dreapta Ta și o desăvârșește pe ea!”, iar pentru cei așezați în Biserica din Cer grijindu-se a fi pomeniți în timpul tihnit al Liturghiei.

Liniștea de dimineață a Catedralei Vechi, unde Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi, neprețuit dar. Acolo, în acea binecuvântată așezare, încă de dinaintea începerii Utreniei, câțiva credincioși erau deja cu genunchii plecați, pe care străjuiau prietenoase cărți de rugăciuni. 

„Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca Dumnezeu să fie totdeauna cu tine!”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, cel ieri, și cu fiecare Liturghie săvârșită, prăznuit. Iar acolo unde Dumnezeu este, Acasă se desăvârșește. „Acasă sunt acolo unde Îl slujesc pe Dumnezeu, Biserica și oamenii”, ne mărturisea în urmă cu câțiva ani Preasfinția Sa. 

Se împlinesc astăzi, 14 noiembrie, 14 ani de slujire arhierească. 

De la izvorul cel plin de lumină al Liturghiei în care astăzi l-am aflat pe Ierarhul nostru, în Catedrala istorică a Cetății Aradului, Părintele Protopop Flavius Petcuț i-a dăruit un frumos buchet de flori în care a așezat dragostea credincioșilor și a slujitorilor Sfântului Altar. 


„În numele părinților slujitori și al credincioșilor, vă transmitem dragostea noastră și ne bucurăm că ne-am învrednicit astăzi să săvârșim împreună Sfânta Liturghie, la ceas aniversar al slujirii arhierești a Preasfinției Voastre. 14 este de două ori 7 și mi-am amintit de Iacov, care a slujit 14 ani la Laban fără cârtire și cred că episodul vă caracterizează, pentru că în slujire ați dat dovadă de răbdare, de multă înțelepciune, socotindu-le pe toate, în viața Sfinției Voastre, ca venind de la Dumnezeu. Avem astăzi în față chipul zâmbitor și luminos al Preasfinției Voastre și am remarcat un lucru: sacosul pe care l-ați îmbrăcat astăzi are zugrăvit pe el chipul tuturor celor 12 Apostoli. Pentru că slujirea Ierarhului, ca Arhiereu în Biserică, nu este numai binecuvântare ci este slujire apostolică. 

Închei remarcând încă un lucru: vedem brodată și via rodită, prin darul lui Dumnezeu, ”Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele”, iar fiecare dintre noi știe că Dumnezeu face strugurele să fie rodul viței, dar pentru vinul cel bun trebuie măiestrie și răbdare multă. De aceea, vă mulțumim pentru fiecare vin bun pus în sufletele noastre, cu prezența, cu rugăciunea, cu cuvântul de învățătură și mai ales cu felul Preasfinției Voastre de a fi: cald și apropiat de credincioși și de noi, sflujitorii Altarului. De aceea, de două ori șapte e bine, de trei ori șapte e și mai bine și de șapte ori șapte deja ne apropiem de sfințenie. Să ne ajute Dumnezeu să fim la toate soroacele acestea în lumina Harului lui Dumnezeu. Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!”, a spus Părintele Protopop Flavius Petcuț.

Emoționat și zâmbitor, așa cum Părintele Protopop a remarcat, Preasfinția Sa a înălțat un gând de mulțumire și încredințare a purtării în rugăciune a tuturor credincioșilor, împreună-slujitorilor, părinților trupești și duhovnicești, dând slavă lui Dumnezeu pentru fiecare om pe care l-a întâlnit pe calea mântuirii. 

„În această zi mă gândesc din nou cu rugăciune, recunoștință și mulțumire la părinții mei, care m-au născut, crescut și educat în dreapta credință, la surorile și rudele mele, la învățătorii, profesorii, duhovnicii, medicii, prietenii și cunoscuții care m-au ajutat în formarea mea educațională, duhovnicească, creștinească și umană spre a fi de folos Sfintei Biserici și lumii în care trăiesc și slujesc. Mulțumesc cu recunoștință pentru hirotonie Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei și vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și mulțumesc totodată Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, părinților slujitori, monahilor și dreptmăritorilor creștini din această istorică Eparhie pentru conlucrare și conslujire spre slava lui Dumnezeu și mântuirea noastră. Bunul Dumnezeu - Izvorul vieții noastre să ne ajute în a cultiva viața cu har și dragoste”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Și pentru că duhul zilei a fost unul cu totul aparte, ca într-o familie aflându-ne cu toții, Părintele Protopop, cunoscând frumosul obicei al Ierarhului de a face Rai din florile primite, l-a îndemnat ca astăzi să dăruiască acel buchet surorii sale, doamna Margareta Nica, cea care de 14 ani îi este alături, îngrijindu-se de buna rânduială a lucrurilor din viața de zi cu zi... iar acolo a fost din nou emoție, a fost bucurie și au fost lacrimi.

De la izvorul cel plin de lumină al aceleiași Liturghii, atât de frumos îmbrăcată de cântarea celor de la strană,: Întru mulți, binecuvântați și sănătoși ani, Preasfinția Voastră!

 

Cu astfel de iubire aprinzându-se el pentru Mesia, iată că Cel dorit călătorea prin Galileea și a aflat pe Filip, precum scrie despre aceasta Evanghelistul Ioan: „A vrut, zice el, să meargă Iisus în Galileea, unde a aflat pe Filip și i-a zis: Vino după Mine!”. Iar el, auzind această chemare a Domnului, nu numai cu urechile trupești, ci și cu ale inimii, îndată L-a crezut a fi adevăratul Mesia Cel făgăduit de Dumnezeu prin prooroci; și a mers după Dânsul... (fragment din viața Sfântului Apostol Filip)

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

14.11.2023 14:06
Larisa Horgos
Vrednic este!, de sapte ori cate sapte!
Iar rugaciunea aceea "getsimanic inaltata" a stabatut azi granite si a ajuns la mine...Pentru ca unde exista dragostea si comuniunea cea dupa Dumnezeu, spatiul si timpul se retrag cuminti....