Național Cultură Ultima oră
Monica Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, omagiată de IICCMER la 100 de ani de la naștere
Monica Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, omagiată de IICCMER la 100 de ani de la naștere
13/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță organizarea Seriei de manifestări ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’, la Fălticeni, în perioada 16-19 noiembrie 2023.

În anul 2023 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu.

Născută la 19 noiembrie 1923, la București, pleacă după absolvirea Facultății de la Litere a Universității din București, în calitate de bursieră a statului francez, la Paris, unde, ca urmare a instaurării regimului comunist din România, se decide să rămână. Dincolo de activitatea publicistica impresionantă, Monica Lovinescu a reprezentat un simbol al curajului și al demnității umane, îndreptându-și acțiunile împotriva regimului comunist, cu precădere pe calea undelor, informând ascultătorii de radio ,,Europa Liberă’’ cu privire la toate prefacerile sociale, culturale și economice ale regimului.

Pe parcursul celor 4 zile, IICCMER a pregătit o serie de conferințe, dezbateri, vernisaje și proiecții de film, ce vor fi susținute de personalități marcante ale culturii și istoriei românești. E.S. Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Austria, istoricul Adrian Cioroianu, jurnalistul ,,Europa Liberă’’ Liviu Tofan și criticul de film Irina Margareta Nistor sunt doar o parte dintre invitații prezenți la Fălticeni în perioada 16-19 noiembrie.

,,Sunt onorat ca în mandatul meu de la IICCMER să am această oportunitate de a marca, printr-un amplu eveniment, 100 de ani de la nașterea  Monicăi Lovinescu, cea care a fost, fără îndoială, o voce a speranței în întunericul totalitar comunist. ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’ este un proiect prin care, alături de partenerii instituționali, educaționali și media, de invitați, dar mai ales de publicul din Fălticeni, aducem un plus de recunoaștere asupra rolului marcant pe care Monica Lovinescu l-a avut în lupta cu regimul comunist, dar și în cultura română’’ – a declarat Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER.

Agenda evenimentului poate fi consultată AICI.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.