Național Social Sănătate Ultima oră
Astăzi este Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători. În lume, la fiecare un minut, un copil îşi pierde vederea
Astăzi este Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători. În lume, la fiecare un minut, un copil îşi pierde vederea
13/11/2023 ⋅ 0 comentarii

La 13 noiembrie marcăm Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători. Această zi are ca scop sensibilizarea societăţii cu privire la dificultăţile întâmpinate de copiii orbi în toate sectoarele vieţii, în general şi în educaţie, în particular.

În lume, la fiecare un minut, un copil îşi pierde vederea. În România, există aproximativ 10.000 de persoane oarbe parţial sau total, din care 2.770 sunt copii (la nivelul anului 2018), potrivit www.romedic.ro. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea şi aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi.

Copiii mici cu deficienţe grave de vedere cu debut precoce pot prezenta întârzieri în dezvoltarea motorie, lingvistică, emoţională, socială şi cognitivă, cu consecinţe pe tot parcursul vieţii. Copiii de vârstă şcolară cu deficienţe de vedere pot avea, de asemenea, niveluri mai scăzute de performanţă educaţională.

Ziua de 13 noiembrie a fost declarată de ONU ca Ziua internaţională educaţiei copiilor nevăzători, în 1946. Data sărbătoririi este legată de ziua de naştere a nobilului francez Valentin Haüy (13 noiembrie 1745). Acest celebru profesor francez, a dezvoltat o metodă de predare a nevăzătorilor. Hauy a fondat în capitala Franţei (şi mai târziu la Sankt Petersburg) o şcoală pentru învăţarea copiilor nevăzători, precum şi întreprinderi pentru astfel de persoane. El a tipărit cărţile necesare, creând instrumente pentru nevăzători şi matriţe speciale cu care se puteau face hărţi în relief, potrivit www.rusevents.info, citat de Agerpres.


Foto: Asociația Climb Again


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.