Național Ultima oră Externe
Imnul României a răsunat de 14 ori la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness din Spania. Lotul național a adus acasă 32 de medalii
Imnul României a răsunat de 14 ori la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness din Spania. Lotul național a adus acasă 32 de medalii
11/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Imnul României a răsunat de 14 ori la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness din Spania. Sportivii români au adus acasă 32 de medalii: 14 de aur, 7 de argint şi 11 de bronz. 

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Gabriel Toncean, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, că ultimul Campionat Mondial de Culturism şi Fitness a fost cel mai puternic din toate timpurile, iar România s-a clasat pe locul 3 pe naţiuni, având acum ca obiectiv păstrarea titlului de campioană europeană, în anul 2024.

"În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie 2023, lotul naţional al României s-a remarcat în premieră la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness desfăşurat în Santa Susanna, Spania. Cu un total de 46 de sportivi în competiţie, România a reuşit să obţină locul 3 pe naţiuni, marcând astfel cel mai bun rezultat din istoria Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, cu 32 de medalii obţinute. Campionatul Mondial din acest an a fost considerat cel mai puternic din toate timpurile, iar rezultatele finale au confirmat performanţe remarcabile pentru echipa românească. Potrivit datelor furnizate de Federaţia Internaţională de Culturism şi Fitness (IFBB), 57 de sportivi români s-au calificat în finale, aducând acasă un număr de 32 de medalii: 14 de aur, 7 de argint şi 11 de bronz. Echipa României a excelat la toate categoriile competiţionale, obţinând locul 1 la Juniori din 24 de ţări participante şi, totodată, locul 1 la Masters dintr-un total de 50 de ţări. În clasamentul general pe naţiuni, România s-a poziţionat pe locul 3 din 67 de ţări participante", a precizat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport a României, Gabriel Toncean, fost preşedinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.

Toncean a subliniat că pregătirile pentru Campionatul European din luna mai 2024 au început deja şi că anticipează o continuare a succesului de la Campionatul Mondial şi în competiţiile viitoare.

"Lotul nostru naţional de culturism şi fitness se pregăteşte de pe acum pentru noi provocări, cu ochii îndreptaţi către Campionatul European din 2024 şi sunt convins că el va reprezenta o sursă de inspiraţie pentru viitoarele generaţii de sportivi", a arătat el.

Vicepreşedintele ANS a însoţit locul României în Spania la Campionatele Mondiale, alături de actualul preşedinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Monica Mureşan.

"Mulţumesc tuturor pentru implicare şi pentru încrederea acordată, cluburilor de culturism şi fitness din România pentru modul profesionist în care şi-au pregătit sportivii, şi, nu în ultimul rând, sportivilor pentru rezultatele de excepţie obţinute. Performanţa istorică obţinută la Campionatul Mondial de la Santa Susanna, Spania, vine în contextul unei creşteri a preocupărilor autorităţilor româneşti pentru sănătate şi fitness. În acest sens, pot să menţionez că sunt autorul unei iniţiative cu caracter legislativ privind introducerea, pentru prima oară în şcoli, a orelor sau modulelor de educaţie nutriţională, menită să combată obezitatea infantilă existentă în rândul tinerilor din România", a mai spus Gabriel Toncean.

În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie, lotul naţional al României alcătuit din 46 de sportivi a participat la Campionatele Mondiale de Culturism şi Fitness organizate în Spania, la Santa Susanna. În prima zi a competiţiei România s-a calificat în finală cu 14 sportivi, obţinând 8 medalii: 4 de aur, 2 de argint şi 2 de bronz, 3 locuri IV, 2 locuri V şi 1 loc VI.

Medalii de aur au obţinut Vlăduţ Corciu (Junior Men's Games Classic Bodybuilding 16-20 Years, Open), Dragoş Enuţă (Master Men's Games Classic Bodybuilding 40-44 Years, Open), Marian Cătălin Ioniţă la Junior Men's Games Classic Bodybuilding 21-23 Years, Open şi la Junior Men's Games Classic Bodybuilding Overall.

Medalii de argint au luat Mihai Frăţilă (Junior Men's Games Classic Bodybuilding 16-20 Yars, Open) şi Raul Săpătaru (Junior Men's Physique 21-23 Years, over 178 cm), iar medalii de bronz - Cosmin Bostan (Junior Men's Games Classic Bodybuilding 16-20 Years, Open) şi Adrian Niculcea (Master Men's Games Classic Bodybuilding 45 Years & Over).

În a doua zi a participării la Campionatele Mondiale de Culturism şi Fitness 2023, din lotul naţional al României şase sportivi s-au calificat în finale, obţinând două medalii, una de argint şi una de bronz, două locuri IV şi un loc VI.

Astfel, Andreea Sfîriac a obţinut medalia de argint la Women's Bikini over 172 cm, iar Ioana Grădinariu - medalia de bronz la Master Women's Bikini 40-44 Years, Open.


Foto: Federația Română de Culturism și Fitness


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.