Național Ultima oră
Astăzi este ziua lor, Ziua Veteranilor! 11 noiembrie, data care a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial
Astăzi este ziua lor, Ziua Veteranilor! 11 noiembrie, data care a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial
11/11/2023 ⋅ 0 comentarii

La 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor, dată care a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial.

În data de 11 noiembrie 1918, la orele 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de forţele aliate cu Germania, astfel încheindu-se prima conflagraţie mondială.

Din anul 2014, România marchează această zi în baza adoptării Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că "în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale".

Semnificaţia acestei zile face trimitere şi la momentul 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localităţii Spin Puldac, aflată în apropierea graniţei Afganistanului cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a murit trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Această zi este celebrată simbolic şi ca un omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni în afara graniţelor naţionale.

În România, se marchează la 29 aprilie Ziua veteranilor de război, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor statului român.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.