Cultură Ultima oră Externe
Primul muzeu din lume dedicat Mariei Callas s-a deschis la Atena
Primul muzeu din lume dedicat Mariei Callas s-a deschis la Atena
10/11/2023 ⋅ 0 comentarii

"Marea divă Maria Callas se întoarce acasă", a declarat entuziasmat primarul capitalei greceşti, Kostas Bakoyannis, citat de AFP, la deschiderea primului muzeu din lume dedicat Mariei Callas,  supranumită "La Divina".

Colecția cuprinde 1.300 de exponate achiziționate pe parcursul ultimilor 25 de ani. Muzeul, conceput pentru a marca centenarul naşterii divei, este găzduit într-o clădire cu patru etaje de lângă piața Syntagma, din centrul Atenei. 

Amenajarea sa a durat mai mult de zece ani şi a costat 1,5 milioane de euro.

Turul propriu-zis începe la etajul al doilea, unde vizitatorii intră într-o scenă de pădure, în timp ce Callas - o siluetă pe peretele îndepărtat - cântă o arie din opera "Norma" de Bellini.

O altă cameră recreează priveliştea nocturnă din balconul divei la Paris, completată cu perdele plutitoare. Există, de asemenea, o înregistrare a Mariei Callas susţinând o conferinţă la Şcoala de Muzică Juilliard din New York la începutul anilor 1970.

Printre cele mai importante obiecte din colecţie se numără albumul personal de fotografii al artistei, o oglindă din cabina ei şi ochelarii ei, pe care nu i-a purtat aproape niciodată.

Există, de asemenea, cutii de chibrituri donate de companiile aeriene şi hoteluri în timpul ultimului ei turneu mondial din 1973-1974, precum şi meniul de la celebra petrecere din Veneţia din 1957, unde Callas l-a întâlnit pe magnatul grec Aristotel Onassis.

Zeci de instituţii greceşti şi colecţionari privaţi, inclusiv artiştii Alekos Fassianos, Dimitris Mytaras şi Panagiotis Tetsis, au contribuit la noul muzeu, a declarat municipalitatea.

Unele obiecte au fost donate de La Scala din Milano, Metropolitan Opera, La Fenice din Veneţia şi Arena di Verona, unde Callas şi-a făcut debutul în Italia în 1947.

Maria Callas, considerată cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-a născut la New York din părinţi emigranţi greci în 1923, Sophia Cecilia Anna Maria Kalogeropoulou a trăit la Atena între 1937 şi 1945, după ce părinţii ei s-au separat.

Maria Callas a murit la Paris în 1977, la vârsta de 53 de ani. Cenuşa ei a fost împrăştiată în Marea Egee doi ani mai târziu.

Un film despre viaţa celebrei soprane, cu Angelina Jolie în rolul principal, urmează să fie lansat anul viitor.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.