Național Cultură Religie Comunicate de Presă Ultima oră
Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul”, pomeniți la biserica „Mihai Vodă” din București
Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul”, pomeniți la biserica „Mihai Vodă” din București
08/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul” au fost pomeniți la biserica „Mihai Vodă” din București, miercuri, 8 noiembrie 2023, în ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în prezența reprezentanților Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și a domnului General Maior (rtr.) Radu Theodoru, președintele de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, însoțit de comandor (rez.) Constantin Filip și comandor (rez.) Ioan Bălan din partea Asociației „General aviator Radu Theodoru” – AGART.

Slujba de pomenire a Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” s-a desfășurat la Biserica „Mihai Vodă” din București (str. Sapienței nr. 3), fostă mănăstire ctitorită de domnitorul Mihai Viteazul, sediu al cavalerilor Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, locul în care aceștia depuneau jurământul de credință.

Instituit în urmă cu 107 ani, de Regele Ferdinand I în Războiul de Întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificat prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, Ordinul „Mihai Viteazul”, cel mai înalt ordin militar de război acordat ofițerilor şi unităţilor militare, era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie 1916.

Legământul Cavalerilor Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”

„În momentul când un mare dregător, al unui neam mare din lume, ne arată că după a sa părere hotarele țărei noastre sunt șubrede în drept, asigurăm pe Regele Nostru că pentru trăinicia acestor hotare, Cavalerii Ordinului „Mihai Vitezul”, sunt la dispoziția Majestății Sale pentru a fi puși „pietre de hotar” precum Crucea la căpătâi!” (8 noiembrie 1936).

În paginile publicației „Monitorul Oastei”, era publicat în anul 1940, Decretul privind aprobarea Regulamentului Legii Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul” (Decret Regal Nr. 3709 din 6 noiembrie 1940). Reține atenția Art. 18 al acestui Decret, cu privire la îndatoririle cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”:

– Comemorarea în fiecare an în ziua de 8 Noemvrie a tuturor Cavalerilor ordinului plecați din viață.

– Comemorarea în fiecare an în ziua de 20 iulie a Marelui Rege Ferdinand I, întemeetorul ordinului.

– Slujirea cu credință și devotament închinată Majestății Sale Regelui Mihai I și urmașilor Săi.

– A da pildă de virtuți ostășești și a stărui pentru răspândirea lor în armată și în masa națiunei, pentru a ridica și întări cât mai mult sufletul românesc, dragostea și devotamentul pentru țară, Națiune și Rege.

– Comemorarea marilor și glorioaselor noastre fapte de arme.

– A întreține cu toată evlavia amintirea morților noștri din războiu, a vizita câmpurile de luptă și a fi veghetori pentru a risipi știrile false sau tendențioase, cum și campaniile duse contra țării și Națiunii noastre.

– A păstra și întări cele mai bune legături cu toți camarazii activi, de rezervă și retragere și a stărui ori de câte ori e cazul, la îmbunătățirea situației invalizilor, orfanilor și văduvelor de războiu, dându-le la nevoie tot sprijinul lor.

– A apăra demnitatea ordinului și a lucra pentru întărirea solidarității și camaraderiei dintre cavaleri.

– A menține necontenit aprinsă candela cavalerilor de la mormântul Regelui Ferdinand I.

– A contribui cu toții pentru cele necesare parastaselor de la biserica militară „Mihai Vodă” și Catedrala de la Curtea de Argeș, cum și pentru reprezentarea la înmormântarea cavalerilor decedați.

Regele Mihai I a fost ultimul purtător al Ordinului „Mihai Viteazul”, clasa I. A primit toate cele trei clase ale Ordinului, prin jurnalul Consiliului de Miniștri din 8 noiembrie 1941. A fost cel mai longeviv Cavaler al Ordinului, din anul 1941 până la trecerea Sa din această lume, în ziua de 5 decembrie 2017.

Ultima ceremonie oficială de reuniune a Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” a avut loc la Biserica „Mihai Vodă”, la 8 noiembrie 2005, prilejuită de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, conform tradiţiei.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.