Național Comunicate de Presă Ultima oră
Veste bună pentru ciclismul din România! Țara noastră va fi gazda Campionatului European de Mountain Bike din 2024
Veste bună pentru ciclismul din România! Țara noastră va fi gazda Campionatului European de Mountain Bike din 2024
08/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Federatia Romana de Ciclism a semnat în premieră contractul pentru organizarea Campionatului European de Mountain Bike XCO (Cross Country Olimpic), XCR (Cross Country Team Relay) și XCC (Cross County Short Track) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori,  între 8-12 Mai 2024, la Cheile Grădiștei, județul Brașov.

 Cătălin Sprinceană, Președintele Federației Române de Ciclism, a semnat împreună cu Enrico della Casa, președintele Uniunii Cicliste Europene, contractul pentru organizarea primului Campionat European de ciclism organizat vreodată în România!

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului European de Mountain Bike pentru probele XCO (Cross Country Olimpic), XCR (Cross Country Team Relay) și XCC (Cross County Short Track) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori,  între 8-12 Mai 2024, la Cheile Grădiștei, în județul Brașov. 

Cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris și cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru acestea, România va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente de Mountain Bike din 2024, care va aduce la start cei mai puternici rideri din întreaga Europă. Printre aceștia se numără și Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul european obținut în acest an, dar și Ede Molnar, proaspăt campion european la XCE (Cross Country Eliminator).

Enrico della Casa, președintele Uniunii Cicliste Europene a declarat la semnarea contractului pentru organizarea primului Campionat European de ciclism în România următoarele: 

“Acordarea rolului de organizare a unor evenimente sportive atât de importante precum Campionatele Europene de Mountain Bike presupune o evaluare riguroasă a organizațiilor sportive care își depun candidaturile de către Union Européenne de Cyclisme; din aceste considerente, nu am avut îndoieli în faza de atribuire.

Va fi un eveniment care va aduce, fără îndoială, numeroase beneficii zonei gazdă, în acest caz încântătoarei locații a Cheile Grădiștei cu istoria, tradițiile și excelentele sale gazde. Campionatele Europene de MTB, care vor avea loc cu mai puțin de trei luni înainte  Jocurile Olimpice de la Paris, vor atrage atenția presei și a fanilor de pe tot continentul și nu numai, promovând ciclismul și zona geografică în sine. Acoperirea televizată de către Eurovision, un important radiodifuzor european, va contribui la răspândirea evenimentului la o audiență largă.

Mulțumesc Federației Române de Ciclism și Președintelui Alexandru-Cătălin Sprinceana, proprietarului complexului turistic Cheile Grădiștei și Agenției Naționale pentru Sport pentru că fac posibilă organizarea Campionatelor Europene de MTB 2024 și pentru contribuția lor la succesul evenimentului. Mulțumesc, de asemenea, și domnului Eduard Novak, fostul Ministru al Sportului, pentru inițierea acestei oportunități, dar și doamnei Elisabeta Lipa, președinta Agenției Naționale pentru Sport pentru că a crezut și continuat acest minunat proiect.”


În organizarea acestui eveniment de amploare se vor implica nume importante din Mountain Biking-ul românesc, precum Tudor Oprea, coordonatorul Lotului Național de Mountain Bike, reprezentant al României la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, dar și organizatorul Triadei MTB, din rolul de Project Manager și Răzvan Jugănaru, multiplu Campion Național la ciclism, fondatorul școlii de Mountain Bike MTB Academy și organizatorul evenimentelor din calendarul Riders Club, printre care și Carpathian MTB Epic, concurs pe etape organizat în trecut tot la Cheile Grădiștei,  din rolul de Course Director. Celor doi li se va alătura și Cătălin Sprinceană, având un dublu rol, atât acela de Președinte al Federației Române de Ciclism, cât și cel de organizator direct, prin experiența de organizare acumulată în ultimii 12 ani. 

Federația Română de Ciclism trage linie la finalul anului 2023, după un sezon plin și fructuos atât pentru sportivi, cât și pentru organizatorii de evenimente. Până în prezent, Federația Română de Ciclism se poate mândri cu doi Campioni Europeni la disciplina Mountain Bike, Vlad Dascălu la Cross Country Olympic și Ede Molnar la Cross Country Eliminator, alături de alte 18 titluri de Campioni Balcanici și 11 titluri de Vicecampioni Balcanici. 

Mai mult decât atât, țara noastră a găzduit în 2023 Campionatul Balcanic de Downhill și pe cel de Mountain Bike XCO.  


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.