Național Ultima oră
Veteranul de război Constantin Năstase, cel mai vârstnic general maior din lume, înmormântat cu onoruri militare
Veteranul de război Constantin Năstase, cel mai vârstnic general maior din lume, înmormântat cu onoruri militare
01/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Constantin Năstase, cel mai vârstnic general maior din lume, a fost înmormântat cu onoruri militare.

„Am mulțumirea sufletească că mi-am făcut datoria față de neamul meu, cu prisosință, atât în plan profesional, cât și cultural. Urmașii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfințenie, respect și responsabilitate această moștenire, pentru generațiile următoare.” - Veteran   de război, generalul maior în retragere Năstase Constantin.

Astăzi, la vârsta de 108 ani, cel mai vârstnic general maior din lume, veteran de război - profesorul  Constantin I. Năstase din Argeș, a fost condus pe drumul veșniciei cu onoruri militare.

La slujba religioasă care a avut loc în Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel  din Mioveni – Argeș, înalții prelați, oficialități ale administrației locale, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, împreună cu presedinții Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș și a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș au transmis mesajele de condoleanțe familiei îndurerate.

Distinsul veteran de război s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni (Argeș). S-a stins din viață luni dimineața, pe 30 octombrie 2023, în localitatea sa natală.

La vârsta de 23 de ani, în 1938, a dobândit  diploma de învățător și tot atunci a început stagiul militar, făcând parte din Regimentul 19 Infanterie Caracal. 

A luptat  în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, iunie 1941 şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. A luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viaţă din teribila încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit cale de mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marş a ajuns în România. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav.

Pe parcursul războiului a fost concentrat și desconcentrat în mai multe etape, perioade în care a predat în mai multe școli din țară.

După încheierea războiului, acesta și-a dedicat, în continuare, viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică.

„A fost o persoană echilibrată, o persoană cu o statură și verticalitate deosebită. La școală și-a făcut datoria cu prisosință. Nu au avut ce să îi facă. Nu s-a înscris în PCR niciodată și nici nu a cochetat cu ei. A avut și mult de suferit din această cauză. Și-a văzut de viața lui, de familia lui, de copiii lui“,  spunea Constantin C. Năstase, fiul generalului decedat.

De-a lungul vieții sale, gl.mr.rtr vet.rz. Constantin I. Năstase s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. Unul dintre ele a fost înființarea, în ansamblul Culei Racovița, unui muzeu ce îi poartă numele. Generalul Constantin I. Năstase a adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

În anul 2022 a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni la inițiativa Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș.

,,O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului maior rtr. veteran de război, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare. Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta…”

Ca o recunoaștere a tot ce a făcut de-a lungul timpului și spre cinstirea faptelor de vitejie în timpul războiului, a fost ales președinte de onoare al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș.

Din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș și a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș au prezentat condoleanțe  și au depus coroane de flori, președinții celor două asociații , col.rtr. Alexandru Tantarcu și Dan Arsenescu

 Veșnică pomenire! Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul!

 Dan Arsenescu,

Președinte AMVVD Argeș


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.