Național Cultură Ultima oră
Maestrul Silviu Oravitzan a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer
Maestrul Silviu Oravitzan a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer
01/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Maestrul Silviu Oravitzan a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. 

Ceremonia de decernarea avut loc la Galeria S.E.N.A.T. din cadrul Combinatului Fondului Plastic, distincția reprezentând o recunoaștere a întregii sale cariere, marcată de realizări impresionante și contribuții semnificative în lumea artei plastice.

„Cu mândrie și entuziasm, vă anunțăm că artistul plastic de renume, Silviu Oravitzan, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. În acest context, nu putem să nu subliniem faptul că Muzeul Național al Banatului are privilegiul de a adăposti expoziția permanentă „Spațiile Oravitzan”. Expoziția, un adevărat festin pentru ochi și suflet, este deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, la etajul Bastionului Maria Theresia. Îi adresăm maestrului Oravitzan cele mai calde felicitări și îi mulțumim că a ales să împărtășească cu noi toți magia și splendoarea artei sale.”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului. 

Raluca Turcan, ministrul Culturii, alături de Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a înmânat miercuri, la deschiderea oficială a Salonului de Artă Contemporană 2023, distincțiile acordate de E.S Președintele României Klaus Iohannis domnilor Petru Lucaci, Silviu Oravitzan, Ștefan Pelmuș și Dodo Niță, în semn de recunoaștere a întregii lor activități.

„Sunt artiști de excepție care au pus în lumină arta românească în afara hotarelor țării și care inspiră, prin viziunea și prin lucrările lor, generațiile de artiști tineri ai României.”, a transmis ministrul culturii.

Silviu Orăvitzan s-a născut la Ciclova-Montană în județul Caraș-Severin pe 4 octombrie 1941 și este un artist plastic român cu numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Orăvitzan e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox.

„Trebuie să vezi o sală întreagă de tablouri și sculpturi de Silviu Oravitzan ca să înțelegi că arta sa a părăsit cu totul zona tulbure a căutărilor moderne. Ce vezi îți dă sentimentul puternic că artistul a ajuns pe un drum sigur, larg, care era la îndemâna tuturor, dar pe care dintr-un motiv de neînțeles nimeni altcineva nu l-a văzut. Această constatare ar fi sunat ca o condamnare fără apel în urmă cu 20 – 30 de ani, când comandamentele moderniste impuneau o neîntreruptă depășire spre un orizont mereu îndepărtat: certitudinea era considerată o eroare fatală. Puțin mai stau astăzi paralizați în fața terorismului modernist. Și cel mai departe dintre toți este chiar Silviu Oravitzan”. (Vasile Popovici)

Foto: Adrian Pîclișan


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.