Național Ultima oră
Cel mai vârstnic General al Armatei Române a trecut la cele veșnice la 108 ani
Cel mai vârstnic General al Armatei Române a trecut la cele veșnice la 108 ani
30/10/2023 ⋅ 1 comentarii

Veteranul de război Constantin Năstase, cel mai vârstnic general al Armatei Române, a trecut la cele veșnice la venerabila vârsta de 108 ani.

„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare.”, au anunțat reprezentanții Primăriei Mioveni.

Grație vizitelor pline de suflet pe care domnul Dan Arsenescu, Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș (A.M.V.V.D.), i le-a făcut veteranului în ultimii ani, martori ne-am făcut, prin articolele publicate, unei părți din viața celui care devenise Cel mai vârstnic General al Armatei Române odată cu împlinirea vârstei de 107 ani, 

Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, C.I. Năstase a absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obținut diploma de învățător în Pitești.

A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat, ca ofițer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit cale de mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav.

Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.

De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. A înființat Muzeul Cula Racovița, un loc de care a rămas foarte atașat și care îi poartă numele.

Mai multe pagini din viața veteranului de război Constantin Năstase pot fi citite AICI.

Dumnezeu să ni-l odihnească în pace!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

30.10.2023 14:05
Dan Arsenescu
Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște pe cel ce a fost președinte de onoare al ANVR Arges