Național Life Ultima oră
Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, împlinește astăzi 59 de ani
Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, împlinește astăzi 59 de ani
26/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, împlinește astăzi, 26 octombrie, frumoasa vârstă de 59 de ani.

Cu acest prilej, colegii de la Federația Română de Canotaj i-au transmis celei mai performante coordonatoare de Federație sportivă din țara noastră un mesaj prin care își arată recunoștința pentru modul în care a reușit să facă din canotaj „cea mai bună disciplină sportivă deja de șase ani consecutiv”.

„Mulțumim pentru că, sub îndrumarea dumneavoastră, canotajul românesc este cea mai bună disciplină sportivă deja de șase ani consecutiv. Cu dumneavoastră la conducere, în calitate de Președinte al Agenției Naționale pentru Sport, suntem siguri că tot sportul românesc are un viitor frumos! Vă dorim sănătate, bucurii și împlinirea tuturor dorințelor! Sunteți pentru noi toți un exemplu de performanță, determinare și profesionalism!”, au scris reprezentanții federației, pe pagina de socializare.

Elisabeta Lipă, născută pe 26 octombrie 1964, Siret, Suceava, România, a debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. A fost portdrapelul delegației României la două Olimpiade, în 2000, la Sidney, și în 2004, la Atena.[4] Este maestră emerită a sportului. În prezent este președinte al Federației Române de Canotaj. A fost președinte al Clubului Sportiv Dinamo București.

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federația internațională de specialitate drept cea mai bună canotoare a secolului XX și i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, Elisabeta Lipă a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincție din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul de Aur".

La data de 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general). Este cel mai performant șef din istoria sportului dinamovist și românesc.

În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.

Din 2009 Elisabeta Lipă este președintele Federației Române de Canotaj.[8] Din 2015 până în 2017 ea a fost ministrul Tineretului și Sportului în guvernul Dacian Cioloș.[9] Din 2023 este președintele Agenției Naționale pentru Sport cu rang de secretar în stat.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.