Național Comunicate de Presă Ultima oră
Via Transilvanica, drumul care unește România, poate fi explorată virtual în mare parte cu Google Street View
Via Transilvanica, drumul care unește România, poate fi explorată virtual în mare parte cu Google Street View
24/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Aproape 900 de kilometri din cei peste 1.400 pe care se întinde Via Transilvanica, drumul care unește România, pot fi "exploraţi" virtual prin aplicaţia Street View, începând din această toamnă, au anunţat, marţi, într-un eveniment oficial, reprezentanţii Google România.

Traseul Via Transilvanica porneşte din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării.

Potrivit unui comunicat de presă al Google, transmis Agerpres, două treimi din acest traseu sunt fotografiate şi accesibile în Google Street View. Astfel, un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Suceviţa - monument aflat pe lista UNESCO World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuş sau poate vizita oraşul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

De asemenea, pe Via Transilvanica te poţi "plimba" virtual prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiştile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te opreşti să admiri Râpa Roşie de lângă Sebeş. În plus, cu un simplu click ajungi în satul Inlăceni, unde poţi savura un moment de linişte în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiţionale, precum Poiana Negri sau Obârşia Cloşani. Mai mult, te poţi opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica şi care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, cum ar fi casa tradiţională transilvăneană din comuna Axente Sever.

"Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural şi un patrimoniu natural excepţional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură şi diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezenţa pe Street View şi Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-şi construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista şi va prospera atâta timp cât va fi vizitată şi bătută de cât mai mulţi drumeţi, din cât mai multe colţuri ale lumii", a transmis Alin Uşeriu, fondator şi preşedinte Tăşuleasa Social.

Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul "recumbent bike", echipat cu o instalaţie pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună şi s-a derulat în perioada august - septembrie 2023.

"De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărăşan şi faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionaţii de drumeţii, natură, cultură şi istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tăşuleasa Social au creat ceva special, un drum care uneşte şi aduce în prim plan locuri, oameni şi poveşti autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeţ pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiştile din Terra Saxonum", a declarat Elisabeta Moraru, director de ţară la Google România.

În perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de "hiking trail".

Procesul de digitalizare a traseului Via Transilvanica şi de încărcare a acestuia pe Google Maps este realizat cu sprijinul companiei Globema, partener Premier Google Cloud şi partener Premium Google Maps în România.

Via Transilvanica este un proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, iniţiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogăţiile cultural-istorice şi naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeţie, natură şi sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare.

La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câştigat Premiul Publicului la ediţia 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare şi importantă reţea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană. 

Sursa: Agerpres

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.