Național Din Arad Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Gabriel și Simina Croitoru, tată și fiică, aduc Vioara lui Enescu din nou la Arad
Gabriel și Simina Croitoru, tată și fiică, aduc Vioara lui Enescu din nou la Arad
23/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Turneul Național "Vioara lui Enescu 2023”: Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, cu două dintre viorile maestrului – Guarneri del Gesù “Catedrala” şi Paul Kaul - în  noiembrie, în orașe și sate din România, printre care și comuna Petriș din județul Arad. 

Tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, revin în luna noiembrie, pentru al doilea an împreună, cu Turneul Național "Vioara lui Enescu 2023" în orașe și sate din România. 

Cele două două viori, aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite în mâinile celor doi violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, la Iaşi, Sala Unirii Cinema Victoria (8 noiembrie), în comuna Gugeşti, din județul Vrancea (9 noiembrie), în comuna Petriş, din județul Arad (17 noiembrie), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie).

În sălile de concert din orașe, respectiv, la Iași, Deva, Brașov și București, celor doi violoniști li se va alătura pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național ”Vioara lui Enescu la sate” acum mai bine de un deceniu : Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi.(Gabriel Croitoru).

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească.”

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau ”vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Programul acestei ediţii cuprinde exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se în permanenţă pe scenă împreună, acompaniaţi sau nu la pian de Horia Mihail, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de Dmitri Șostakovici, Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau  Moritz Moszkowski.

PROGRAM VIOARA LUI ENESCU 2023

Săli de concert - oraşe

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

SIMINA CROITORU - vioara Paul Kaul

HORIA MIHAIL - pian

Dmitri Șostakovici - 5 piese pentru două viori și pian

Nicolas Louis - Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140

Hubert Bauersachs - Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29

Edmund von Weber - Trio sur "La gazza ladra" pentru două viori și pian, în re major, op. 3

Carl Kämmerer - Ländler pentru două viori și pian

Moritz Moszkowski - Suita pentru două viori și pian, op. 71

VIOARA LUI ENESCU la sate 2023

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

SIMINA CROITORU - vioara Paul Kaul

G. Enescu : Lăutarul

J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene

A. Igudesman - Tangouri și Valsuri 

C. Gardel: La Cumparsita, El dia que me quieras

I. Frolov: Divertimento 

ITINERAR VIOARA LUI ENESCU 2023

8 noiembrie - Iaşi, Sala Unirii Cinema Victoria

9 noiembrie - comuna Gugeşti, jud. Vrancea 

17 noiembrie – comuna Petriş, jud. Arad

17 noiembrie - Deva, Sala Pro Arte

18 noiembrie - Braşov, Sala Patria

21 noiembrie - Bucureşti, Sala Radio

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.