Național Cultură Ultima oră
Sculptorul Liviu Mocan este câștigătorul Premiului Național „Brâncuși” 2022
Sculptorul Liviu Mocan este câștigătorul Premiului Național „Brâncuși” 2022
11/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Sculptorul Liviu Mocan este câștigătorul Premiului Național „Brâncuși” 2022 pentru expoziția „Inima Învieriiˮ, realizată în Biserica Neagră de la Brașov. După expoziții personale la New York, Chicago, Budapesta sau Reconvilliers, Liviu Mocan a adus la Brașov lucrări care transpun într-un limbaj sculptural sugestiv impactul Învierii în viața noastră de zi cu zi.

Liviu Mocan s-a născut în anul 1955, în satul Cara, de unde, în urma confiscării bunurilor materiale de către regimul comunist, familia lui s-a mutat la Cluj. Aici, Liviu Mocan a absolvit, pe rând, Școala de artă, Liceul de artă, Academia de Artă (în prezent Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca), apoi a continuat cu studii postuniversitare la Anderson University și Mississippi College, în Statele Unite ale Americii. A întreprins călătorii de studio în importante centre ale sculpturii universale. S-a manifestat în expoziții personale și de grup pe toate continentele și a creat lucrări de for public în patru dintre ele. Are lucrări în colecții publice și private din România, Elveția, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Noua Zeelandă, Ungaria, Austria, Grecia, Australia.

Premiul Național „Brâncuși” 2022, destinat unei personalități remarcabile prin opera și activitatea sa în promovarea valorilor românești din domeniul artelor plastice, va fi acordat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premiul constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.

Premiul Național „Brâncuși” 2022 va fi decernat în cadrul manifestărilor din data de 27 octombrie 2023, dedicate împlinirii a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental, ridicat de Constantin Brâncuși, la Târgu-Jiu.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.