Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră Externe
Corul psaltic arădean ”Sf. Ioan Damaschin”, pe locul I la Concursul Internațional de Muzică ”Horova” din Muntenegru
Corul psaltic arădean ”Sf. Ioan Damaschin”, pe locul I la Concursul Internațional de Muzică ”Horova” din Muntenegru
09/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Singurul cor din România care a participat la Concursul Internațional de Muzică ”Horova” din Herceg-Novi, Muntenegru, a obținut Premiul I la secțiunea „Muzică bisericească”. 

Este vorba despre Corul psaltic „Sf. Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, care, prin această participare, a marcat și prima reprezentare românească la acest concurs-festival. 

Bucuria clasării pe locul I la secțiunea „Muzică bisericească” este cu atât mai mare cu cât anul 2023 este și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română. 

La secțiunea menționată, arădenii care alcătuiesc Corul psaltic ”Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Părintele Gabriel Streulea, au interpretat cinci cântări (Sfinte Dumnezeule, glas 1; Aliluia, glas 6; Cu noi este Dumnezeu, glas 6; Maria + terirem - glas 3; Născătoare de Dumnezeu - pe 8 glasuri), care i-a clasat pe locul pe un binemeritat loc I. 

Pe lângă prestația de la concurs, arădenii noștri au mai avut avut 3 concerte (două în aer liber, iar unul în biserică), iar Duminică, 8 octombrie, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, la biserica Sf. Arhanghel Mihail din Centrul Vechi din Herceg-Novi.

La concurs au participat 21 de coruri din Serbia, Bulgaria, Georgia, Slovenia, România, Croația și Muntenegru. Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.