Național Religie Ultima oră Externe
Părintele Sofian Boghiu, comemorat în localitatea natală la 111 ani de la naștere
Părintele Sofian Boghiu, comemorat în localitatea natală la 111 ani de la naștere
06/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic, deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964, va fi comemorat sâmbătă, 7 octombrie, în localitatea natală Cuconeștii Vechi, din raionul Edineț, Republica Moldova.

Astfel, la plinirea a 111 ani de la nașterea celui supranumit de Părintele Cleopa ca „Apostolul Bucureștilor”, evenimentele prilejuite de pomenirea marelui duhovnic se vor desfășura după următorul program: 

-ora 9.00 – Slujba Panihidei pentru Părintele Arhimandrit Sofian oficiată de Episcopul Ioan al Sorocii și un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul va avea loc în curtea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

-ora 9.30 – Dezvelirea și sfințirea bustului-monument a Părintelui Sofian.

Bustul este o realizare a grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee”, condus de preotul Mihail Bortă, paroh al bisericii Sf. Spiridon al Trimitundei din mun. Chișinău.

Bustul a fost lucrat de sculptorul Valentin Vîrtosu. Pe postamentul din piatră de Cosăuți este redat textul: părintele Sofian Boghiu, duhovnic, smerit, răbdător, evlavios, rugător, blând, milostiv, 1912-2002.

-ora 10.00 – Concert duhovnicesc în memoria Arhimandritului Sofian. (Corul de fete „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău și Corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț)

-ora 10.30 –  Vizitarea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi. În trapeza instituției muzeale va avea loc masa de pomenire.

-ora 11.00 – Excursie pe malul Prutului: „Scara memoriei”; ruinele bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Evenimentul este organizat pentru al 10-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.


Foto: Facebook / Sofian Boghiu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.