Astăzi este Ziua Satului Românesc
24/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Ziua Satului Românesc este sărbătorită, începând din anul 2020, în ultima duminică din luna septembrie a fiecărui an. 

Ziua Satului Românesc a fost instituită prin Legea nr. 44/2020. "Se instituie Ziua Satului Românesc în ultima duminică a lunii septembrie. Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale, locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter cultural, social şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi a promova satul românesc", se menționează în lege.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vă invită în perioada 22-24 septembrie 2023, pentru a sărbători Ziua Satului Românesc. 

“Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării. El nu vorbește prin evenimente glorioase, nu reține date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbește însă prin viața de zi cu zi a locuitorului, condiționat încă de fertilitatea pământului, de ploi și soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern.”, declară  conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați la Târgul pâinii .

Prin acest eveniment se dorește aducerea în atenția vizitatorilor complexitatea valențelor alimentului care ocupă un loc important în orice civilizație; astfel, se subliniază atât rolul social al pâinii, de  aducere împreună a comunităților, cât și cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotundă asociată simbolurilor solare, la cea împletită care amintește de dualismul universal, sau chiar antropomorfă (colindeții sau bolindeții), pâinea a însoțit marile evenimente din viața omului, marcând pragurile spre un nou început, ce se dorește plin de prosperitate, speranță, bucurie. Ea este prezentă la nașterea copilului, la nuntă, dar și la înmormântare, văzută ca o trecere spre viața veșnică. Pâinea este element central al ritualului religios – darul suprem făcut de Dumnezeu omului, prin care se săvârșește unirea cu Iisus Hristos în Taina Euharistiei: ”Luați, mâncați; acesta este Trupul Meu”.

Lumea pâinii vi se deschide în curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaște tainele și puterile nebănuite, bucurându-vă de nenumăratele arome și forme pe care le îmbracă, de la cea tradiționala, ce amintește de copilăria din curtea bunicilor, până la cele mai surprinzătoare creații. Vor fi prezenți brutari artizani, producători, comunități, ambasade ale unor țări prezente în România care ne vor prezenta tradițiile lor reunite în jurul pâinii noastre cea de toate zilele.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.