Uleiul de musetel
19/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Mușețelul este una dintre primele plante pe care oamenii le-au folosit în scopuri terapeutice. Această plantă medicinală este utilizată, de cele mai multe ori, sub formă de ceai, însă uleiul de mușețel poate fi chiar mai eficient decât ceaiul în anumite situații.

De-a lungul secolelor, mușețelul a fost folosit pentru tulburări digestive, cum ar fi indigestie, greață sau flatulență, pentru vindecarea rănilor, atenuarea simptomelor anxietății și ale afecțiunilor pielii, cum ar fi eczeme sau erupții cutanate. De asemenea, a fost utilizat pe post de antiinflamator și analgezic pentru dureri de spate, nevralgii sau poliartrită reumatoidă. Însă lista beneficiilor pe care acest tip de ulei le are nu se oprește aici. 

Poți beneficia de proprietățile terapeutice ale musețelului prin intermediul aromaterapiei cu ulei de mușețel, aplicându-l direct pe piele sau păr sau prin administrare internă. Înainte de administrarea internă se va cere întotdeauna sfatul medicului! Când este utilizat în lampa de aromaterapie, se vor dilua câteva picături de ulei de mușețel în apă și se va lăsa lampa pornită cel puțin jumătate de oră. Nu se va lăsa nesupravegheată flacăra lămpii.

Care sunt beneficiile uleiului de mușețel?

Uleiul de mușețel își poate dovedi utilitatea în combaterea alergiilor și în tratarea insomniilor, dar și ca remediu natural pentru lupta împotriva anxietății.

Poate fi util în calmarea tulburărilor digestive

Uleiul de mușețel ușurează o serie de probleme gastrointestinale precum diareea, constipația și crampele abdominale. Proprietățile sale antiseptice împiedică formarea și multiplicarea microorganismelor nesănătoase la nivel intestinal. Mai mult, potrivit unui studiu recent, uleiul de mușețel ar avea efecte antispastice 1, însă specialiștii atrag atenția că sunt necesare mai multe cercetări efectuate pe oameni pentru a se confirma aceste rezultate. 

Poate combate anxietatea și depresia

Mușețelul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale sedative. Mirosul de ulei de mușețel are un efect benefic asupra creierului, ajutând persoanele afectate de anxietate și de stări depresive să își îmbunătățească starea de spirit. 

Pentru a ridica moralul în caz de anxietate sau depresie, uleiul de mușețel poate fi folosit prin aromaterapie ori aplicat direct pe piele. Un studiu² din 2017 a evaluat tratamentul pe termen scurt al anxietății generalizate folosind extract de mușețel. Cercetătorii au descoperit că după opt săptămâni, 58,1% dintre participanți au raportat o reducere a simptomelor de anxietate.

Ușurează simptomele alergiilor

Uleiul de mușețel are proprietăți antimicrobiene și antioxidante, fiind adesea folosit cu succes pentru ușurarea reacțiilor alergice. Acest ulei are capacitatea de a atenua congestia nazală, erupțiile cutanate și inflamarea asociate cu reacțiile alergice. Aplicat la nivel cutanat, uleiul de mușețel calmează erupțiile pielii cauzate de alergiile alimentare. Atenție! Nu aplica nimic pe piele în caz de alergie fără să te consulți în prealabil cu medicul!

Calmează durerile articulare

Anumite cercetări sugerează că flavoinoizii și substanțele volatile din uleiul de mușețel penetrează pielea și au efect antiinflamator. Așadar, acest ulei poate fi folosit cu succes pentru reducerea durerilor cauzate de poliartrita reumatoidă. Un studiu³ din 2015 a investigat eficacitatea aplicării uleiului esențial de mușețel diluat pe piele pentru tratamentul osteoartritei. Participanții au fost rugați să aplice uleiul de trei ori pe zi timp de trei săptămâni. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu participanții care nu au utilizat acest tratament, uleiul esențial de mușețel a redus semnificativ nevoia de medicamente pentru ameliorarea durerii. Uleiul de mușețel poate fi aplicat local, prin masaj viguros, dar și adăugat în apa în care pacientul care suferă de dureri articulare se îmbăiază.

De ajutor în sciatică

Durerea de spate îți dă bătăi de cap? Ca să-i vii de hac, tot ce trebuie să faci este să încălzești puțin la cuptorul cu microunde câteva picături de ulei de mușețel german și să-l aplici pe zona afectată. Masajul cu acest tip de ulei calmează durerea. Doar asigură-te că aplici uleiul pe partea inferioară a spatelui, șolduri, precum și pe picioare.

Poate fi util în combaterea durerilor premenstruale

Uleiul de mușețel îmbunătățește starea psihică și reduce gândurile negative. Totodată, acesta are efect antispasmodic și poate să atenueze durerile specifice ciclului menstrual.

Este de folos în tratarea insomniei

Uleiul de mușețel poate combate insomnia, datorită proprietăților sale relaxante. Unele cercetări au arătat că mirosul de ulei de mușețel induce o stare de calm, dar și de somnolență, contribuind la tratarea insomniilor ușoare. Extractul de mușețel conține substanțe cu efect similar benzodiazepinelor, despre care se știe că fac parte din clasa tranchilizantelor ușoare. 

Într-un mic studiu realizat pe 60 de persoane în vârstă, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unui grup i s-au administrat capsule de extract de mușețel de două ori pe zi, în timp ce al doilea grup a primit un placebo. La sfârșitul studiului, a existat o creștere semnificativă a calității somnului celor care au luat extractele de mușețel în comparație cu grupul căruia i s-a administrat placebo.  Pentru un somn odihnitor, folosește ulei esențial într-un recipient pentru aromaterapie. Poți amesteca uleiul de mușețel cu ulei de lavandă pentru a-i potența efectele.

Are efecte diuretice

Studiile pe animale arată că mușețelul este un diuretic ușor 4. Potrivit unui studiu recent, acesta curăță tractul urinar, rinichii și sângele prin inducerea unui flux mai mare de sânge și urinare.  

Poate contribui la menținerea frumuseții pielii

Uleiul de mușețel oferă o strălucire sănătoasă pielii, combătând totodată iritațiile de la nivel cutanat datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene. Mușețelul poate fi folosit pentru tratarea eczemelor, a rănilor minore și a iritațiilor de la nivelul pielii. Un articol din 2018 a investigat modul în care extractul de mușețel roman a influențat vindecarea unei răni infectate la șobolani. Unguentul cu mușețel a accelerat vindecarea rănilor și a declanșat o activitate antibacteriană semnificativ mai mare comparativ cu unguentul cu tetraciclină și placebo. Aplică un strat de ulei de mușețel pe pielea cu probleme, după ce ai curățat-o în prealabil cu apă călduță, pentru a te asigura că se deschid porii.

Mai poți încerca și următoarea soluție: amestecă până la 4 picături de ulei de mușețel roman cu ulei de cocos. Omogenizează bine ingredientele și aplică produsul pe piele. Pe lângă faptul că ajută la hidratarea pielii, soluția oferă și strălucire.  

Poate ajuta la eliminarea mătreții

Mătreața este o problemă cu care multe persoane se confruntă recurent, iar mușețelul poate reprezenta o soluție naturală și eficientă pentru această neplăcere. Totodată, uleiul de mușețel hidratează scalpul.

Oferă strălucire podoabei capilare

Aplică 3-4 picături de ulei de mușețel pe părul blond, pentru a reîmprospăta culoarea șuvițelor. Ca să-i oferi podoabei tale capilare strălucire tot ce trebuie să faci este să aplici pe șuvițele uscate câteva picături de ulei de mușețel. Uleiul de mușețel se întâlnește și în șampoane și balsamuri unde ajută la tratarea părului uscat și deteriorat. Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor produselor, este important să faci un test de alergie înainte de a aplica uleiul atât pe piele, cât și pe păr. Acest lucru previne reacțiile alergice adverse neașteptate.

Ce contraindicații are uleiul de mușețel?

Având în vedere că stimulează circulația sangvină în zona pelvină, uleiul de mușețel nu ar trebui folosit în perioada sarcinii. De altfel, se pare că uleiul de mușețel ar avea proprietatea de a induce menstruația. Întrucât nu există date clinice despre modul în care mușețelul roman poate afecta lactația, femeile care alăptează ar trebuie să stea departe de acest supliment pe bază de plante. Nu sunt date clinice nici asupra efectelor pe care acest ulei le are asupra copiilor sub 12 ani. De aceea, trebuie evitat de copii. 

Unele persoane s-au confruntat cu reacții adverse în timpul administrării uleiului de mușețel în timp ce luau și diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina. Alte efecte negative au fost raportate de persoanele care au luat mușețel și ciclosporină, un medicament administrat celor care urmează să primească un transplant de organe.

Este posibil ca mușețelul să interacționeze cu alte medicamente. Persoanele care sunt în tratament cu anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă trebuie să aibă aprobarea medicului curant înainte de a utiliza ulei de mușețel. Acest ulei nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și în locuri în care animalele de companie pot avea acces la el.

De altfel, este bine de știut că aplicarea locală a mușețelului roman poate provoca roșeață și mâncărime. De altfel, persoanele care sunt alergice la ambrozie sau la alte plante, cum ar fi crizantemele, gălbenelele sau margaretele, ar trebui să evite utilizarea mușețelului, deoarece aceste plante sunt din aceeași familie cu mușețelul.

Foarte important, atunci când este folosit pentru uz intern, trebuie ales un ulei de mușețel de calitate superioară și nu se consumă mai mult de 14 zile la rând. Recomandat este să se ceară sfatul medicul de familie cu privire la consumul intern de ulei de mușețel. De altfel, ține cont că atunci când aplici ulei de mușețel pe piele sau scalp, trebuie neapărat să fie amestecat cu ulei vegetal, precum uleiul de floarea-soarelui, pentru a preveni eventualele iritații.

Sursa: doc.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.