Național Din Arad Învățământ Social Ultima oră
Zeci de copii de la Școala „Ep. Ioan Mețianu” au făcut curat pe Malul Mureșului. ”Să colorăm coșurile de gunoi, poate le văd mai bine oamenii mari și le folosesc”
Zeci de copii de la Școala „Ep. Ioan Mețianu” au făcut curat pe Malul Mureșului. ”Să colorăm coșurile de gunoi, poate le văd mai bine oamenii mari și le folosesc”
17/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Obișnuiți suntem cu toții, cu siguranță, ca pruncii „să spună lucruri trăznite”. Râdem, ne bucurăm și repetăm adesea cele de ei spuse. Însă când niște copii de doar câțiva anișori, după ce au făcut curat în urma noastră, a oamenilor mari doar cu vârsta, spun doamnelor învățătoare că ar trebui ”să colorăm coșurile de gunoi, poate le văd mai bine oamenii mari și le folosesc”, clar nu mai râdem. De bucurat ne bucurăm, însă vrând-nevrând, trebuie să recunoaștem că bucuria amară ne este. 

Sâmbătă, 16 septembrie, de Ziua Curățeniei Naționale, 60 de copii de la Școala „Episcop Ioan Mețianu” din Arad s-au alăturat inițiativei ”Let’s Do It România”, făcându-se părtași dorinței comune a celor peste 190 de țări participante de a reda frumuseța naturii și a face mediul înconjurător mai curat și mai primitor.

Înarmați cu bună dispoziție, saci de gunoi și mănuși poate prea mari pentru mânuțele lor mici, elevii Claselor Pregătioare A și B, însoțiți de doamnele învățătoare Olariu Gabriela și Bolba Claudia, și cei ai claselor I A și I B, îndrumați de doamnele lor, Năsui Alina și Pele Bianca, au luat cu asalt Malul Mureșului și au adunat ceea ce oamenii mari au aruncat, la întâmplare, pe jos. 

„Astăzi, copiii au fost un model de urmat pentru adulți. Dacă fiecare dintre adulți ar urma modelul lor, am trăi cu toții într-o lume mai bună, mai curată, mai civilizată! Cu mic, cu mare, am acceptat cu entuziasm să participăm la acest proiect la nivel mondial. Prin lecția pe care au desfășurat-o în mijlocul naturii, pe străzile și în parcul copiilor din Arad, elevii, părinții si profesorii școlii noastre au oferit întregii comunități un exemplu real de implicare, responsabilitate si respect față de mediul înconjurator”, a spus una dintre doamnele învățătoare. 

Ceea ce au mai adăugat câțiva dintre copii, lăsăm scris mai jos. Cine știe, poate noi, oamenii mari, măcar din respect față de gestul lor, vom nimeri cu responsabilitate, măcar de mâine, coșurile de gunoi. 

-”Doamna, sunt prea mulți fumători în orașul nostru… prea multe mucuri  de țigări aruncate pe jos”

-”Să-i ducem la școală pe oamenii mari!”

-”Oamenii mari nu au învățat că trebuie să arunce la coșul de gunoi resturile de la țigări?”

-”Să colorăm coșurile de gunoi, poate oamenii mari le văd mai bine și le folosesc!... Să le facem verzi”

-„Astăzi noi ne-am adunat

Să facem curat!

Mâine voi veți proteja, 

Munca mea!”

Am zis ”de mâine” și nu de astăzi, pentru că în această seară, plimbându-ne chiar pe Malul Mureșului, nu mare ne-a fost mirarea să vedem cum un ”om mare după vârstă”, bine îmbrăcat de altfel, a aruncat, fără vreo urmă de regret, pe jos, un pachet de țigări.

 Drept îi, coșurile de gunoi nu erau colorate...


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.