Național Ultima oră
Martirii de la Treznea, comemorați la 83 de ani de la masacrele horthyste din Transilvania
Martirii de la Treznea, comemorați la 83 de ani de la masacrele horthyste din Transilvania
10/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Martirii de la Treznea au fost comemorați la împlinirea a 83 de ani de la masacrele horthyste ce au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania.

În cadrul evenimentului de Treznea a fost săvârșită o slujbă de pomenire și au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor din localitate.

„Astăzi, 9 septembrie, se împlinesc 83 de ani de când 93 de persoane din comuna-martir Trezea, adulți, copii, precum și soldați demobilizați, au murit pentru simplul fapt că erau români, deși acceptaseră necondiționat hotărârile conducătorilor vremurilor în calitate de supuși ai Coroanei Regale. Bunul Dumnezeu să-i oblăduiască de-a pururea în panteonul neamului românesc din ceruri, iar Sfânta Maria, Maica Domnului, a cărei naștere am sărbătorit-o ieri, să mijlocească pe lângă fiul său, Iisus Hristos, ca asemenea nelegiuiri și barbarii să nu se mai întâmple nicăieri și niciodată. Mă institui și eu într-un fierbinte rugător către Tatăl Ceresc, să facă în așa fel încât luminile candelelor și lumânărilor să ne lumineze mintea, să ne încălzească speranța și să mângâie sufletele urmașilor celor de atunci. Dangătul clopotelor să vestească libertatea la viață în legendara Țară a Silvaniei, precum și în România, pentru toți locuitorii ei”, a spus Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, în cuvântul rostit la Treznea.

Un eveniment comemorativ similar va avea loc în 14 septembrie şi în localitatea Ip, unde au fost ucişi 157 de oameni.

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localităţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 93 de persoane, şi Ip, cu 157 de morţi.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.