Național Social Cultură Life Ultima oră
Ansamblul Memorial ”Ivan Patzaichin”, inaugurat în cadrul Festivalului care îi poartă numele
Ansamblul Memorial ”Ivan Patzaichin”, inaugurat în cadrul Festivalului care îi poartă numele
08/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Ediţia din acest an a evenimentului Ivan Patzaichin FEST (numit, până în 2021, Rowmania FEST) se desfășoară în perioada 8-12 septembrie 2023, pe noua faleză din Tulcea şi pe traseul "Delta lui Ivan".

Evenimentul a început astăzi, 8 septembrie, la Tulcea, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion olimpic - Ansamblul Memorial "Ivan Patzaichin", realizat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, după o idee propusă de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi amplasat pe Faleza "Ivan Patzaichin", în capătul spre Sulina. Memorialul a fost construit prin efortul colaborativ al artiştilor Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan şi Gyárfás Oláh, după viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieţii).

Festivalul va continua cu lansarea traseului "Delta lui Ivan", parcurs de caravana "Apele Unite ale României" între Tulcea şi Mila 23, în perioada 10-12 septembrie 2023. Traseul "Delta lui Ivan" (cu o lungime de aproximativ 54 km pe apă - 29 de mile marine) va fi deschis de o caravană de peste 30 de caiace, canotci şi alte bărci cu vâsle, care va pleca în 10 septembrie, de la pontonul din faţa Ansamblului Memorial, urmând să acosteze în 12 septembrie la Mila 23, la Muzeul Ivan Patzaichin - centru de inovare comunitară aflat în construcţie.

Păstrând tradiţia din ultimii 12 ani, festivalul aduce în Tulcea concerte rock'n'row pe faleza oraşului - redeschisă de curând, după o reabilitare de amploare -, competiţii şi plimbări pe Lacul Ciuperca din oraş, ateliere de educaţie alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei şi despre rolul pe care şi-l pot asuma comunităţile în stabilirea direcţiilor de dezvoltare favorabile, proiecţii de filme în aer liber şi expoziţii de artă.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial a fost însoţită de un spectacol de video mapping - în premieră la Tulcea - pe clădiri ce mărginesc faleza, prezentând imagini semnificative pentru oraş şi zestrea sa culturală. Concertele rock'n'row includ nume sonore ale muzicii - Vama, Omul cu şobolani, Antract, VH2, The Schnitzels, Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria), Zăgan.

Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a fost înfiinţată în 2010 - la iniţiativa multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, împreună cu arhitectul Teodor Frolu -, din dragoste pentru Deltă, tradiţie şi natură, dar şi din dorinţa de a ajuta la dezvoltarea locală din regiunea Deltei Dunării şi din alte zone din România. Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a iniţiat mişcarea Rowmania - brandul sub care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului şi programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate.


Foto: Facebook / Ivan Patzaichin / Tulcea în imagini

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.