Național Din Arad Cultură Ultima oră
Pianista Ioana Maria Lupașcu a trecut la cele veșnice la doar 45 de ani
Pianista Ioana Maria Lupașcu a trecut la cele veșnice la doar 45 de ani
31/08/2023 ⋅ 0 comentarii

Pianista Ioana Maria Lupașcu a trecut la cele veșnice la doar 45 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Filarmonicii Paul Constantinescu - Ploiești, pe pagina de socializare: „Cu sufletele îndurerate anunțăm trecerea în neființă a colegei noastre, Ioana-Maria Lupașcu. Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur.  Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București. Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase. Sincere condoleanțe!”.

Pianista Ioana Maria Lupaşcu s-a născut la 19 septembrie 1977, la Brăila. A început sa studieze pianul la vârsta de patru ani cu prof. Mircea Bogatu, potrivit https://ioanalupascu.ro/.

A absolvit Liceul de Muzică ''George Enescu'' din Bucureşti, apoi, în 2000, Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti, obţinând la susţinerea licenţei nota maximă. Tot în 2000 este admisă la Masterul "Virtuosity Level" la Conservatorul din Lausanne, Elveţia. După câteva luni s-a mutat în Italia, devenind timp de trei ani studentă, la Academia Europea di Musica, a marelui pianist Lazar Berman. După încheierea masterului de trei ani de zile în perfecţionare solistică, a continuat să lucreze cu maestrul Berman până la moartea acestuia, în 2005, iar cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-şi îmbogăţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept "o solistă cu imense posibilităţi tehnice şi artistice", notează site-ul https://ioanalupascu.ro/.. În 2005 a revenit în România.

A fost câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri de pian naţionale şi internaţionale, dintre care Lira de Aur-Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Naţional de Muzică - în anii copilăriei (Premiul I), ''Mihail Jora'' Bucureşti (premiu special), Konzerteum - Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer - Istanbul, Turcia (unde a câştigat şi Premiul ''Vedat Kosal''). A început o carieră solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

În perioada 2000-2005 a participat cu recitaluri solo, concerte sau împreună cu muzicieni de marcă la festivaluri de muzică precum: Pazailis Music Festival- Lituania, Festivalul "W.A. Mozart" (Opera Braşov), Marile Serate Muzicale ale Bucureştiului, Festivalul Operelor Independente Iaşi, Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, Festivalul Gloria Domini, Fesivalul FIE Iaşi, Gala Proms of Delight - Ediţia de Paşte 2007, care a avut loc la Ateneul Român, Festivalul de Teatru de la Sibiu - Capitală Europeană, unde a luat parte la o serată de muzică şi dramaturgie alături de mari nume ale scenei: Ion Caramitru, Richard McCabe, William Nadylam, Piotr Adamczyk, George Banu, potrivit https://www.facebook.com/filarmonicaploiesti/.

În România a cântat cu cea mai mare parte a orchestrelor filarmonice naţionale: Bucureşti (Orchestra Naţională Radio, Bucharest Symphonic Pops, Orchestra medicilor), Ploieşti, Arad, Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău, Botoşani, Sibiu, Tg. Mureş, Constanţa, Târgovişte, Galaţi, Craiova, Satu Mare etc. A cântat sub bagheta unor renumiţi dirijori, precum JF Antonioli (Elveţia), Ramiro Arista, Mihail Agafiţa, Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), I.Ionescu-Galaţi, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue (Japonia), Walter Hilgers (Germania), Sabin Pautza, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Winston Dan Vogel (USA), Theo Wolters ( Olanda) ş.a. A concertat în săli importante precum Sala Puccini (Conservatorio ''G.Verdi'' Milano), Teatro San Babila, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Thalia, Opera Braşov etc.

Din 2007 pianista Ioana Maria Lupaşcu este solistă concertistă a Filarmonicii ''Paul Constantinescu'' din Ploieşti.

În 2007 a lansat CD-ul ''Live Piano Solo'' (Ed. Libris), urmat de ''Piano Recital'' în 2009 (Ed. Casa Radio - Radiodifuziunea Română). În 2011 interpretează coloana sonoră a documentarului de televiziune ''O lacrimă de... celuloid...''. A fost invitată, în 2008, de Societa dei Concerti să deschidă stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului ''G. Verdi'' Milano şi în acelaşi an a lansat primul său roman autobiografic, ''Prinţul Baghetei'' (Editura MeteorPress).

Ioana Maria Lupaşcu a început în anul 2011, colaborarea cu actriţa Daniela Nane într-o serie de spectacolele de muzică şi poezie. În decembrie 2012 a fost invitată, alături de violoniştii Romel & Victoria Joseph, să susţină un recital la sediul Naţiunilor Unite din Geneva pentru Ziua internaţională a drepturilor omului. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu în spectacolul ''Bijuterii muzicale'', cu piese pornind de la repertoriul baroc şi ajungând la canzonette, şi în acelaşi an a luat naştere proiectul său PianoTango, concerte compuse din muzică de film şi tangouri pentru pian şi diferite formaţii.

În stagiunea 2016-2017 a dezvoltat o serie de concerte în colaborare cu Opera Comică pentru Copii: ''Armonii de toamnă'', ''Armonii de iarnă'', ''Armonii de primăvară'' şi ''Armonii de vară'' şi a susţinut o serie de mare succes de concerte-lecţie pentru copii. În 2017 a fost invitată de Cvartetul Gaudeamus să serbeze împreună 30 de ani de activitate ai cvartetului într-o serie de concerte.

La 25 octombrie 2017, a susţinut un recital cu ocazia vernisajului expoziţiei "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)", la Muzeul Naţional Cotroceni. La 6 decembrie 2018, a participat, alături de alţi artişti care au reprezentat de-a lungul timpului ţara pe marile scene ale lumii, la concertul extraordinar "Româneşte", dedicat Centenarului Marii Uniri şi care a avut loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti.


Foto: Ioana Maria Lupașcu

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.