Național Cultură Ultima oră
Volume reprezentative pentru perioada de consolidare a limbii literare române, expuse de Ziua Limbii Române la Memorialul Ipoteşti
Volume reprezentative pentru perioada de consolidare a limbii literare române, expuse de Ziua Limbii Române la Memorialul Ipoteşti
30/08/2023 ⋅ 0 comentarii

Ziua Limbii Române va fi marcată la Memorialul Ipotești - Centrul de Studii Mihai Eminescu, în data de 31 august, începând cu ora 11.00, printr-o expoziție de carte veche.

În Sala Portaluri a Muzeului „Mihai Eminescu” va fi vernisată expoziția de carte veche din patrimoniul literar românesc, la dispoziția publicului vizitator fiind puse volume semnificative din colecțiile Bibliotecii Naționale de Poezie, reprezentative pentru perioada de consolidare a limbii literare române în secolul al XIX-lea: Aron Pumnul ‒ Lepturariu rumînesc, Mihail Kogălniceanu ‒ Cronicele României sau Letopisețele Moldaviei și Valahiei, Eudoxiu Hurmuzachi ‒ Fragmente din istoria românilor, Ion Heliade-Rădulescu ‒ Currierul de ambe-sexe, Iosif Vulcan ‒ Lira mea, Vasile Alecsandri ‒ Fontana Blandusiei, Ion Ghica ‒ Scrieri, Iacob Negruzzi ‒ Còpii de pe natură, Dimitrie Bolintineanu ‒ Poesii, Almanahul Societății Academice Literare „România Jună“, Mihai Eminescu ‒ Poesii (edițiile Titu Maiorescu 1883-1913).

Potrivit organizatorilor, participații la Incubatorul de lectură, organizat la Ipotești, cu participarea scriitoarei Svetlana Cârstean, își vor derula unul din ateliere, plecând de specificitatea limbajului literar eminescian, opera eminesciană fiind unanim recunoscută ca moment creator definitoriu pentru ansamblul literaturii române.

Vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea ocazia să recite în această zi poezii dedicate limbii române. 

Înregistrările vor fi postate pe pagina de Facebook a Memorialului.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.