Național Cultură Life Ultima oră
Sherban Lupu, unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol, a trecut la cele veșnice
Sherban Lupu, unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol, a trecut la cele veșnice
12/08/2023 ⋅ 0 comentarii

Vineri, 11 august 2023, a încetat din viaţă distinsul violonist şi profesor Sherban Lupu, unul dintre remarcabilii ambasadori ai cauzei creaţiei enesciene la nivel international și unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol.

Născut în 1952 la Braşov, Sherban Lupu și-a făcut studiile la Conservatorul din Bucureşti cu George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman. A avut, de asemenea, contacte şi s-a perfecţionat cu Yehudi Menuhin, Henryk Szering, Nathan Milstein, Norbert Brainin şi Sandor Vegh. Din 1976 şi-a continuat cariera în SUA, unde a predat timp de 25 de ani la Universitatea statului Illinois din Urbana, activând şi ca preşedinte al Societăţii "George Enescu" din Statele Unite ale Americii. În 2000, Sherban Lupu a primit distincţia pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii şi a muzicii româneşti pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu "Arnold Beckman" de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară şi pian de Béla Bartók. În noiembrie 2002, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, potrivit romania-muzical.ro.

Demersurile sale artistice au însemnat atât o densă activate interpretativă, cât şi preocupări de cercetare, de redescoperire a unor creaţii uitate, inclusiv ale lui George Enescu.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.